Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуловић у ПКЦГ: Ово је била рекордна година за ЦГ туризам

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић честитао је привредницима и Влади на рекордном приходу од туризма у 2018. од 1.003.315.000. еура. Он је истакао да је и по броју туриста и ноћења ова година била рекордна. 

„Историјски резултат је да је у црногорским хотелима први пут ноћило миллион туриста. Само у првих 10 мјесеци је у нашим хотелима остварено 4 милиона ноћења. То је око 175.000. ноћења више него у читавој 2017. години и више од пола милиона ноћења него у 2016 години”, казао је Радуловић.

Министар очекује да ће до краја године број остварених ноћења у црногорским хотелима бити већи за више од 700.000 ноћења него 2016 години, што ће представљати раст од око 20%.

На замјерке представника туристичке привреде на рачун привремених објеката на обали, буке и нелегалног рада, Радуловић је казао да то није надлежност МОРТ вец општинских служби, али да је институција на чијем је челу уложила огромне напоре на доношење мјера којим це се сузбити сива економија. 

„Искрено, молили смо власт у Улцињу за рјешење овог питања. Улцињ је губио пола милиона недељно због ненаплаћивања боравишне таксе. Али и у таквом губитку имамо дупло брзу наплату боравишне такес него раније”, казао је Радуловић.

Говорећи о пројекту „Домаћи укуси”, министар је истакао да је веома важна промоција хране кроз туристичку понуду, наводећи да се преговара са чувеним Мисхелином, водичом који се сматра једним од најцјењенијих у свијету који рангира квалитет ресторана и кухиња.

Радуловић је казао и да стопа ПДВ-а од седам одсто за храну и пиће у хотелима са 5 звјездица не ствара нелојалну конкуренцију осталим хотелима, јер ови угоститељски објекти имају неупоредиво веће тршкове приликом изградње објекта и запошљавају много више људи. Смјештај је опорезован са седам одсто у хотелима свих категорија.

Министар је посебно указао на ефекте Закона о планирању простора и изградњи објеката, те да су у овој години приходи од грађевинарства већи за 35 одсто него прије његовог доношења. 

Радуловић је поносан на, како каже, спектакуларан резултат постигнут отварањем Поглавља 27, до чега се дошло „вриједним радом и добром мрежом канала комуникације”.

„Сада је на нама да конкретно запнемо око заштите простора што је основни постулат Натуре 2000”, казао је Радуловић. 

Истакао је и да ће се пројекти из Поглавља 27 дијелом финансирати и из Еко фонда, а новац ће се у њега сливати и захваљујући принципу „Загадјивач плаћа” што значи да ће они привредни субјекти који загађују, бити дужни и да плате очување животне средине. 

МИНИСТАРСТВО ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА И ТУРИЗМА





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?