Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Годину за нама је обиљежила интензивна сарадња Министарства економије, Владе ЦГ и привредника

Објављено: 26.12.2018. 21:24 Аутор: Министарство економије
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
   
Претходну годину је обиљежила интензивна сарадња како Министарства економије тако и Владе Црне Горе. Радили смо на системским рјешењима и на дневној основи покушавали да ријешимо проблеме са којима се сусријећу привредници.

Министарство економије је припремило Закон о привредним друштвима који је у процедури усаглашавања са Европском комисијом. Законом ће бити омогућено изузеће Скупшине када се ради о једночланим друштвима са ограниченом одговорношћу а код вишечланих ће се задржати.

Регистрација предузећа је пребачена из ЦРПС у Пореску управу и не желимо да враћамо назад на централизацију. Ми ћемо у наредној години унаприједити електронске сервисе у дијелу онога што се односи на регистрацију предузећа а са друге стране ћемо обучити људе из Пореске управе како би грађани ову услугу могли користити како електронски тако и у градовима у којима живите.

Закон о концесијам је примјер добре комуникације измедју Владе, Министарства и Привреде гдје се кроз нова рјешења нашао одговор на све недостатке из петходног периода.

Закон о ауторским и сродним правима подразумијева строжију контрола над радом аутора музике. Измјене Закона се односе на област колективног остваривања ауторских и сродних права и усаглашавање са директивом 2014∕26∕Еу о колективном остваривању права. Усвајањем наведених измјена значајно ћемо унаприједити транспарентност у раду организација за колективно остваривање права и надзор над њиховим радом. Завод за интелектуалну својину (сада као дио Министарства економије) ће морати да донесе привремену тарифу и то ће свакако утицати на све оно што је представљало проблем а односило се на тарифу по којој се морало плаћати накнада удружењу аутора музике.

Урађен је нацрт Закона о унутрашњох трговини и његово усвајање се очекује послије празника. У сектору трговине који запосљава 37 000 људи недеља ће се кроз законско рјешење прогласити нерадном а кроз подзаконске акте ће се донијети рјешења за изузетке поштујући туристичку сезону и оно што су основне животне потребе градјана

СИВА ЕКОНОМИЈА

Министарство економије доприноси сузбијању сиве економије кроз доношење Закона о инспекцијском надзору у дијелу који се односи на надзор у објектима који нису регистровани за обављање пословне дјелатности.

Настојимо да унаприједимо црногорску привреду са два аспекта: унапређењем инфраструктуре, кроз пројекат са Црногорским електродистрибутивним системом у циљу ревитализације дистрибутивне мреже у коју је планирано да се уложи у наредне три године око 90 милиона еура.

Телекомуникациона инфраструкура је и те како напредна. Планирамо доношење Закона о употреби ЕК мрежа великих брзина.Тако ћемо омогућити појефтињење телекомуникационих услуга.

Министарство економије је подржало 10 програма подстицаја. Донијели смо одлуку да око 1 милион 630 хиљада еура буде на располагању црногорској привреди у Министарству економије као један обједињени Фонд за унапређење конкурентности. Фонд ће бити стално отворен и доступан 365 дана у години гдје ће министарство осим давања подстицаја пружати и нефинансијске услуге у смислу израде бизнис планова и помоћи при аплицирању као посредник привреди и свима онима који су у могућности да им дају финансијска средства.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ

  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?