Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Резултати улагања у саобраћајну инфраструктуру видљиви, али период пред нама ће бити још динамичнији

Објављено: 26.12.2018. 21:20 Аутор: МИНИСТАРСТВО САОБРАЋАЈА И ПОМОРСТВА
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

У сектору саобраћаја би могло доста тога да се исприча, активности су биле интезивне, али бих се овом приликом фокусирао на оно што је највазније, најприје за градјане, привреду генерално али у великој мјери за туристичку привреду. 

У протекле двије године реконструисано је 94,15 км државних путева, извршена је рехабилитација 168,6 км коловоза, вриједност радова близу 50 милиона еура.

Тренутно се на мрежи државних путева изводе радови на 129,44 км, вриједности 123 милиона еура. 

Видљив је на сваком кораку напредак и у наредном периоду радови ће бити и интезивнији. 

Поменуо бих улагања државе у жељезнички систем Црне Горе. Дакле, држава ће у наредне двије до три године уложити око 70 милиона еура, дијелом из буџетских средстава дијелом из донација. У просјеку годишње држава из буџета улаже око 23 милиона еура у црногорски жељезницки систем.

Рекао бих нешто о најважнијем пројекту изградњи аутопута, у овом тренутку можемо бити задовољни динамиком изводјења радова имајући на уму почетна кашњења у реализацији пројекта. Тренутно се радови изводе убрзаном динамиком, у овој години имамо изведених радова вриједности близу 290 милиона еура. Радимо и на стварању предуслова за наставак реализације следеће дионице Матешево Андријевица. Подсјетићу вас да смо аплицирали код европских фондова за додјелу гранта у износу од 20% вриједности пројекта, у разговорима смо са ЕБРД за додатних 20% а преостала средства планирамо да обезбиједимо кроз приватно јавно партнерство. 

Још једна актуелна тема је свакако и концесиони акт за црногорске аеродроме, који планирамо да кандидујемо на некој од сједница Владе почетком наредне године. Постоји огромно интересовање концесионара из читавог свијета , Индија, Јужна Кореја, Турска, Француска, око 20 компанија је заинтересовано за концесију над црногорским ваздусним лукама.

Веома смо посвећени сектору поморства, и у том дијелу спроводимо активности које морају допринијети бољем искоришћавању капацитета које имамо посебно у дијелу развоја Луке Бар и лучких дјелатности. Поред активности које спроводимо везано за капацитете Луке Бар који су неспорно недовољно искоришћени, информисао бих вас да Барска пловидба преговара са приватним партнером везано за набавку ферибота, свјесни смо значаја ове линије и на томе се интезивно ради.

МИНИСТАРСТВО САОБРАЋАЈА И ПОМОРСТВА



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?