Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Радуловић: Остварена једна милијарда - рекордни приход од туризма

Објављено: 26.12.2018. 22:15 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Приходи од туризма ове године пребацили су цифру од милијарду еура, тачније она износи 1.003.315.000. еура, саопштио је најновије податке министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић, честитајући привредницима и Влади на рекордном резултату.

Радуловић је на годишњем састанку премијера и министара из економског дијела Владе са привредницима, казао да је и да је по броју туриста и ноћења ова година била рекордна.

“Историјски резултат је да је у црногорским хотелима први пут ноћило миллион туриста. Само током првих десет мјесеци у нашим хотелима остварено је четири милиона ноћења. То је око 175.000. ноћења више него у читавој 2017. години и више од пола милиона ноћења него у 2016. ”, казао је Радуловић.

Министар очекује да ће до краја године број остварених ноћења у црногорским хотелима бити већи за више од 700.000 ноћења него 2016. што ће представљати раст од око 20 одсто.

На замјерке представника туристичке привреде на рачун рада привремених објеката на обали и буке на коју се жале туристи, Радуловић је казао да то није надлежност МОРиТ-а већ општинских служби, али да је институција на чијем је челу уложила огромне напоре за доношење мјера којим ће се сузбити сива економија. Због рада на овим прописима министар се посебно захвалио државном секретру МОРиТ-а Дамиру Давидовићу.

Министар је указао и на ефекте Закона о планирању простора и изградњи објеката, који су допринијели да се у овој години приходи од грађевинарства увећају 35 одсто него прије његовог доношења.

Радуловић је поносан на, како каже, спектакуларан резултат постигнут отварањем Поглавља 27, до чега се дошло “вриједним радом и добром мрежом канала комуникације”.

“Сада је на нама да конкретно запнемо око заштите простора што је основни постулат Натуре 2000”, казао је Радуловић.

Истакао је и да ће се пројекти из Поглавља 27 дијелом финансирати из Еко фонда, а новац ће се у њега, између осталог, сливати захваљујући принципу “загађивач плаћа” што значи да ће они привредни субјекти који загађују, бити дужни да плате очување животне средине.

Говорећи о пројекту “Домаћи укуси”, министар је истакао да је веома важна промоција домаће хране кроз туристичку понуду, наводећи да се преговара са чувеним Мисхелином, који се сматра једним од најцјењенијих водича у свијету који рангира квалитет ресторана и кухиња.

Радуловић је казао и да стопа ПДВ-а од седам одсто за храну и пиће у хотелима са пет звјездица не ствара нелојалну конкуренцију осталим хотелима, јер ови угоститељски објекти имају неупоредиво веће трошкове приликом изградње објекта и запошљавају много више људи. Смјештај је опорезован са седам одсто у хотелима свих категорија.

Годишњем скупу у Привредној комори присуствовали су предсједник Владе Душко Марковић, потпредсједник Милутин Симовић и министри економије Драгица Секулић, саобраћаја и поморства Осман Нурковић, рада и социјалног старања Кемал Пуришић, као и државна секретарка Министарства финансија Нина Вујошевић И представници црногорске привреде.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?