Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада предлаже: објављивање обмањујућих садржаја и путем билборда као и историјских неистина кажњаваће се по Закону о јавном реду и миру

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
       
Влада Црне Горе данас је размотрила Предлог закона о измјени Закона о јавном реду и миру који је Скупштини Црне Горе поднио потпредсједник Скупштине Генци Ниманбегу и, с тим у вези, дала Мишљење у тексту који је припремило Министарство унутрашњих послова. Назив Предлога закона се мијења и гласи: Предлог закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру. Допуне које је Влада амандмански предложила тичу се увођења обавезе устајања присутних приликом извођења химне што, заједно са казненим одредбама које се тичу државних симбола, постаје саставни дио овог Закона.

Министар културе Александар Богдановић је рекао да Влада остаје чврсто посвећена афирмацији државне политике утемељене на сузбијању негативних и нарастајућих феномена у друштву, који се односе на потирање нашег државног и културног идентитета, негирање грађанског профила црногорског друштва, величања и заступања фашистичких, шовинистичких и нацистичких идеја и идеологије.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Драган Пејановић је прецизирао да је предложено да се у Закону о јавном реду и миру прекршајима којима се нарушава јавни ред и мир сматрају и радње учињене „путем огласних и рекламних објеката и паноа“.

Новим чланом се прописује да ће се правно лице које на јавном мјесту, путем огласних и рекламних објеката и паноа, објављује непримјерене и обмањујуће садржаје који изазивају узнемиреност и негодовање грађана, казнити се за прекршај казном од од 2.500 еура до 15.000 еура.

У Владином предлогу се наводи да се непримјереним и обмањујућим садржајима који изазивају узнемиреност и негодовање грађана сматрају: нетачно изношење и негирање јасно утврђених историјских чињеница у вези Црне Горе; изношење чињеница којима се нарушава територијални интегритет или велича окупација Црне Горе; сарадња са окупатором или се заступају фашистичке, шовинистичке и нацистичке идеје и идеологије. Такође се прописује да ће се предузетник који учини прекршај казнити новчаном казном од 500 еура до 5.000 еура, одговорно лице у правном лицу новчаном казном од 300 еура до 2.000 еура, а физичко лице казном од 300 еура до 1.000 еура или казном затвора до 60 дана.

У члану 21 Закона, послије става 4 додаје се нови став који гласи: „Физичко лице које приликом извођења државне химне, у случајевима кад је извођење предвиђено важећим прописима, сједењем, звиждањем, стварањем буке или на други начин ремети јавни ред и мир и на тај начин изазове узнемиреност, негодовање или угрози спокојство грађана казниће се за прекршај новчаном казном од 250 до 1200 еура, или казном затвора до 60 дана.“

Влада предлаже да у се поред заштитна мјере одузимања предмета који су употријебљени или су били намијењени или су настали извршењем прекршаја дода и заштитна мјера уклањања објављеног садржаја.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?