Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Бијелом Пољу: Ово ће бити година раста плата и животног стандарда грађана

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Предсједник Владе Душко Марковић изјавио је данас током радне посјете Бијелом Пољу да вјерује да ће 2019. бити година повећања плата како у јавном тако и у приватном сектору и да то треба да буде посљедица привредног раста и економских успјеха Црне Горе.

На питање ТВ Црне Горе постављено приликом свечаног отварања пјешачког моста Сутиван – Његњево да прокоментарише посљедице своје изјаве дате крајем прошле године у Привредној комори када је послодавце и власнике компанија позвао да дио профита пренесу на зараде запослених премијер је рекао да у вези са тим већ добија позитивне повратне сигнале.



SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Искористио сам прилику да ... покренем једно важно питање које се тиче квалитета живота свих грађана Црне Горе, а посебно запослених у тим компанијама. Претходне двије године су у Влади биле посвећене стварању кључних претпоставки за убрзани развој, раст економије и нова радна мјеста. Успјели смо доста тога. Црногорска економија је у 2017. години расла по стопи од 4,7 одсто, у 2018. за девет мјесеци 4,8 одсто и отворили смо 11.000 нових радних мјеста. Стопа незапослености у Црној Гори је са изнад 22 одсто почетком 2018. године пала на нешто изнад 17 одсто по административној евиденцији, а по анкетној стопи нешто више од 14 одсто. Дакле, 2019. година мора бити година наставка таквог тренда, али и побољшања стандарда грађана у Црној Гори, а посебно запослених. И то не само у јавној администрацији него и у приватном сектору“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је додао да је то разлог из којег је рекао послодавцима и власницима компанија да је Црна Гора унаприједила амбијент, створила услове за профит њихових компанија, али да дио тога профита сада треба да пренесу и на стандард запослених.
SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Драго ми је да је та порука примљена добро, да су већ неке реакције кључних људи у највећим компанијама у Црној Гори ишле у том правцу. Вјерујем да ће 2019. бити година већих зарада за запослене у цијелом сектору, не само у јавној администрацији него и у приватном сектору, да ћемо у 2019. години створити предуслове за раст пензија у Црној Гори и наравно побољшања стандарда за запослене у образовању, здравству и у другим секторима. Урадићемо све да сиву економију ставимо под контролу, да се плаћају порези и доприноси држави и да на тај начин стварамо услове да се дио тог профита којег Црна Гора ствара из раста своје економије прелије и у џепове грађана“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић одговарајући на питање ТВ Црне Горе.

У децембру отворени тендери за БП вриједне више од 13,5 мил еура

Премијер Марковић је са министром унутрашњих послова Мевлудином Нухоџићем и предсједником општине Бијело Поље Петром Смоловићем обишао у Равној Ријеци нову раскрсницу пута према Бјеласици односно будућем скијашком центру Цмиљача, а затим свечано отворио пјешачки мост Сутиван – Његњево за који је камен-темељац положио тачно прије годину.

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Ово ће значити нови квалитет живота за грађане овог краја, и за оне који су дуго овдје, али и за оне који су тек почели да живе на овом простору“ – рекао је премијер подсјећајући да нови мост повезује двије школе, амбуланту, дјечји вртић...

Предсједник Владе је најавио улагање 150.000 еура у градњу спортске дворане у мјесној школи и 100.000 еура у уређење прилазних путева.

„И не само то. У децембру смо отворили тендере за радове у простору Бијелог Поља у вриједности од преко 13,5 милиона еура. Они се тичу и новог скијалишта на Цмиљачи, радова на Ђаловића пећини, водовода у Затону... Припремамо се и за реконструкцију других путева према Коритима прије свега у вриједности од два милиона еура. Дакле, 2019. и 2020. година ће за Владу и грађане Бијелог Поља бити година прегнућа и нових резултата и великих успјеха“ – рекао је премијер Марковић.

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Мјештани: Хвала премијеру за нови мост

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић и представник мјештана Милош Марић захвалили су се предсједнику Владе на личном залагању на градњи моста.

„Част је данас отворити убједљиво најљепши мост на Лиму од извора до ушћа. Можда има и већих и скупљих, али љепшега засигурно нема“ – рекао је предсједник општине. Додао је да овај мост посебно служи ђацима који су сваким проласком богатији.

„Мост је урађен за шест мјесеци. Предсједник Владе је био на полагању камена-темељца и данас на отварању, а ја свједочим о његовом искреном интересовању да се мост брзо и квалитетно уради на корист свим мјештанима“ – рекао је градоначелник Бијелог Поља.

Представник мјештана Милош Марић рекао је подсјетио да је једно вријеме овај крај био без моста јер је стари био срушен, а нови још није био изграђен те да су мјештани тада имали прилике да се увјере у значај моста.

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Имам обавезу да се у име запослених у школи, посебно родитеља ученика захвалим општини и предсједнику Смоловићу који су помогли превоз ученика... Користим прилику да се посебно захвалим премијеру Марковићу јер је дао и одржао ријеч да ће прво мост бити изграђен и да ће по завршетку доћи на свечано отварање моста да подијели срећу са нама“ – рекао је Милош Марић додајући да је овај мост уљепшао крај који ће убудуће бити познат управо по новом мосту.

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић рекао је окупљеним грађанима да је нови пјешачки мост Сутиван – Његњево само мали дио мозаика од укупних пројеката које Влада преко Дирекције јавних радова спроводи у Бијелом Пољу свакодневно радећи на унапређењу услова живота за све грађане Сјеверног региона.

SLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLZUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ







Да ли вам је садржај ове странице био од користи?