Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада усвојила Програм рада за 2019. годину: Кључно опредјељење стварање услова за раст животног стандарда грађана

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Кључно опредјељење Владе Црне Горе у 2019. години је стварање услова за раст животног стандарда грађана – саопштили су на конференцији за медије одржаној након 107. сједнице Владе потпредсједници Милутин Симовић и Зоран Пажин.

Потпредсједник Симовић је саопштио да је Влада за ову годину дефинисала четири приоритетна циља:

1. Наставак динамичног процеса европске интеграције
2. Наставак снажног економског раста
3. Сузбијање сиве економије и
4. Унапређење јавних услуга.

Потпредсједник Пажин је рекао да смо, када је ријеч о првом циљу Владе – процесу приступања Европској унији – поставили врло конкретне и мјерљиве циљеве.

„Ове године очекујемо да испунимо услове за отварање посљедњег преговарачког поглаваља, добијање јасних смјерница од европских партнера за коначно затварање преговора у кључним поглављима посвећеним владавини права, и постепено затварање преговарачких поглавља“ – саопштио је потпредсједник Пажин.

Говорећи наставку снажног економског раста, потпредсједник Симовић је рекао да очекивања заснивамо на веома успјешне двије претходне године. Додао је да је амбиција Владе да, упркос „подигнутој лестивици“, настави са снажним стопама економског раста како би што прије постигла оно што је коначни циљ – достизање високог квалитета живота наших грађана. Додао је да овај циљ заснивамо и на оствареној макроекономској стабилности државе, очувању стабилности финансијског сектора, реализацији крупних инфраструктурних пројеката, одрживој валоризацији ресурса и Имплементацији
развојног Програма пријема у држављанство Црне Горе ради инвестиција.

У сузбијање сиве економије заједно са партнерима

У сузбијању сиве економије, као трећем приоритету Владе, потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем најавио је покретање свеобухватних активности против неформалне економије у свим њеним појавним облицима, потпуну координацију свих надлежних институција и кроз додатну сарадњу са заинтересованим актерима, посебно са социјалним партнерима. „Ми мислимо да то треба да буде заједничка платформа“ – рекао је потпредсједник Симовић.

Као резултат реалног остваривања ових циљева, рекао је потпредсједник Симовић, очекујемо наставак отварања нових и побољшања квалитета постојећих радних мјеста, повећање животног стандарда грађана и то кроз јасне и мјерљиве индикаторе: кроз минималну цијену рада, кроз даљу редовност пензија, њихово усклађивање, сагледавање простора и за евентално повећавање за снижење пореских стопа на рад што повећава конкурентност наше привреде и отвара простор за отварање нових радних мјеста.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREДодатни напори да грађани осјете ефекте реформи

Потпредсједници Владе Црне Горе Милутин Симовић и Зоран Пажин истакли су важност унапређења јавних услуга грађанима за шта су од Европске комисије већ обезбијеђена четири милиона еура, а након испуњења критеријума очекује се још осам милиона. Истовремено је одмакао процес преговарања са Свјетском банком о подршци у висини од 15 милиона еура.

Потпредсједник Пажин је најавио додатне напоре Владе да грађани осјете ефекте реформи. „И то је мјерило нашег укупног успјеха. Основни задатак је прилагођавање јавне управе потребама грађана и привреде“ – рекао је потпредсједник Владе за политички систем и унутрашњу и вањску политику на конференцији за медије.

Представљајући низ активности која Влада планира у правцу јачања безбједности земље и сигурности грађана као предуслова укупног развоја Црне Горе потпредсједник Пажин је саопштио и шта Влада планира да уради ове године на плану заштите људских и мањских права и представио најзначајније предлоге закона који ће бити донијети у текућој години.

Најавио је план Владе да већ у првом кварталу утврди предлоге закона о медијима и закона о националном јавном емитеру РТЦГ. „Оба нацрта закона израдила је радна група коју су чинили представници медија, академске заједнице, цивилног сектора и државних институција. Затражили смо и добили коментаре експерата Савјета Европе и ОЕБС-а. Нацрти медијских закона су тренутно на јавној расправи. Након што још једном саслушамо заинтересовану јавност и сагледамо сугестије са јавне расправе, нацрти ће бити послати на још једно експертско читање и достављени Европској комисији на мишљење“ – рекао је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREУ другом кварталу Предлог закона о слободи вјероисповијести

У другом кварталу, саопштио је, Влада планира да утврди Предлог закона о слободи вјероисповијести. „У том смислу, Влада је задужила Министарство за људска и мањинска права да припреми нацрт закона који ће уредити односе државе и вјерских заједница у Црној Гори, на начин који гарантује пуну слободу вјероисповјести, у складу са европским стандардима.“

У трећем кварталу планирано је утврђивање Предлога закона о унутрашњим пословима. „Овим ће се створити нормативни услови за наставак реформе Управе полиције, поступање полиције у складу са европским стандардима, као и питања унутрашње организације и јачања кадровских капацитета.“

У четвртом кварталу планирано је доношење Предлога закона о алтернативном рјешавању спорова. Овај закон, саопштио је потпредсједник Пажин, обезбиједиће грађанима и привреди знатно бржи и јефтинији начин рјешавања спорова, изван дуготрајних судских поступака. „Доношењем овог закона, грађани ће добити бољи приступ правди, а пословна заједница поузданији ослонац за стварање нове вриједности у друштву“ – рекао је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

Влада ће пратити 25 приоритетних развојних пројеката и 226 обавеза из Тематског и Нормативног дијела.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?