Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Монтепут наложио ЦРБЦ-у да хитно санира критичне дионице на путу Матешево – Веруша – Биоче

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

МОНТЕПУТ – Пословна јединица за управљање пројектом изградње аутопута Бар-Бољаре наложио је данас кинеској компанији ЦРБЦ, извођачу радова на приоритетној дионици Аутопута, да, у складу са уговорним обавезама, хитно санира оштећења на регионалном путу Матешево – Веруша – Биоче.

Министарство саобраћаја и поморства је претходних дана ургирало код Управљача пројектом и Инжењера – Надзорног органа, да се предузму хитне мјере на санацији, не само овог путног правца, већ и осталих путева које користи локално становништво за прилаз приватној имовини, а Извођач их користи као прилазне путеве Градилишту.

„Посредством Надзорног органа извођачу је упућен налог за хитну санацију овог дијела регионалног пута и ми очекујемо, чим временске прилике то дозволе, да ће извођач адекватно санирати оне најкритичније дјелове регионалног пута и наставити са санацијом све до краја извођења радова“, нагласио је данас током редовног обиласка радилишта инг. Младен Фемић, представник Монтепута.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE„Уговором о пројектовању и изградњи ове дионице Аутопута неспорна је обавеза извођача радова да током читавог периода изградње одржава стање приступних путева укључујући и дјелове овог регионалног пута на прихватљивом и задовољавајућем нивоу. Тиме је извођач обавезан да до краја извођења радова стање свих приступних путева и дјелова овог регионалног пута доведе до минимум оног нивоа какав је био на почетку извођења радова у мају 2015. године. Представници инвеститора – Министарства саобраћаја и поморства и Монтепута као управљачке јединице, као и Надзорног органа су свакодневно, не само данас, присутни на градилишту Аутопута и на приступним путевима, лоцирају критичне тачке и упућују извођача радова, инсистирајући на досљедном спровођењу уговорних обавеза и одржавању регионалног пута, како би свим учесницима у саобраћају, нарочито мјештанима који свакодневно користе ову дионицу регионалног пута се омогућио нормалан транзит и одвијање свакодневног живота“, рекао је Фемић.

Сходно Уговору о пројектовању и изградњи аутопута Бар-Бољаре, приоритетна дионица Смоковац-Матешево, закљученог са кинеском компанијом ЦРБЦ, обавеза Извођача радова је континуирано одржавање свих путева-инфраструктуре коју користи као приступ Градилишту.

Управљач пројектом, како за овај путни правац, тако и за остале путеве који служе за потребе Градилишта, редовно прати стање на градлишту и, у складу са својим овлашћењима, усмјерава Надзорног органа и извођача радова на редовно одржавање свих путних праваца који се користе за изградњу аутопута.

Један од Уговорних механизама је и издавање Обавјештења о неусклађености, који подразумијевају задржавање дијела новца од привремених ситуација, до отклањања уочених недостатака. Користећи тај механизам, у овом тренутку, извођачу је задржано 292.000,00 еура, само на име радова на санацији дјелова пута Матешево – Веруша – Биоче.

С обзиром на интезитет и обим радова, те да путни правац, поред осталог, служи и за допремање материјала и опреме потребне за изградњу аутопута, и овом приликом апелујемо на грађане за разумијевање и стрпљење, што је у претходном периоду и био изражено код локалног становништва.

Битно је напоменути да је, за потребе изградње аутопута, извођач привео намјени скоро 60 км приступних путева, од којих су неки реконструисани и проширени у складу са захтјевима механизације Извођача, а неки изведени као нови путеви у цјелости. Поред потреба Градилишта, дио ових путева користи и локално становништво.

Такође, подсјећамо да је Дирекција за саобраћај, кроз инвестиционо одржавање, извршила санацију значајног дијела путног правца Биоче – Матешево, што ће у складу са својим плановима, радити и у наредним годинама.

Поред наведених мјера и активности, Министарство саобраћаја и поморства има у плану значајнију реконструкцију дијела овог путног правца, са циљем обезбјеђења квалитетне везе аутопута са постојећом путном инфраструктуром.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?