Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић и комесар Аврамопулос парафирали Споразум о активностима које спроводи Фронтеx: Експертска помоћ ЕУ Црној Гори је сигурно једна од бољих инвестиција

Објављено: 05.02.2019. 22:07 Аутор: МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
FOTO EUFOTO EU

Министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић и европски комесар за унутрашња питања и миграције Димитрис Аврамопулос парафирали су данас у Бриселу Споразум између Црне Горе и Европске уније о активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтеx).

„Споразум са Фронтеx-ом ће допринијети унапређењу граничне безбједности и заједничкој борби против илегалних миграција, а, самим тим, и још бољој заштити наших граница од свих облика криминала“, изјавио је министар Нухоџић на заједничкој конференцији са Аврамопулосом.

Према његовим ријечима, када су у питању земље Западног Балкана, управо је један од приоритета у Стратегији проширења Европске уније јачање оперативне и стратешке сарадње на пољу граничне безбједности. „А прилог томе јесте и данашње парафирање споразума са европском агенцијом Фронтеx. На овај начин, Црна Гора наставља да политике у области миграција и управљања границама координира са политиком Брисела“, истакао је Нухоџић.

ЦГ као сљедећа чланица ЕУ спроводи заједничку политику на добробит грађана и ЦГ и ЕУ

FOTO EUМинистар је изразио захвалност Европској комисији и комесару Аврамопулосу на досадашњој подршци Црној Гори у области владавине права, а посебно у имплементацији Шенгенског акционог плана. „Експертска и друга помоћ Црној Гори је сигурно једна од бољих инвестиција, јер је кроз набавку материјално-техничких средстава и опреме, појачан надзор границе и унапријеђен рад наше Граничне полиције, што је резултирало ефикаснијом борбом против прекограничног криминала и конкретним резултатима“, саопштио је министар Нухоџић. Он је указао на значај чињенице да је наша земља и чланица НАТО-а.

Подсјетивши да Црна Гора, као земља кандидат за чланство у Европској унији, која треба да отвори још само једно преговарачко поглавље, у потпуности дијели са својим партнерима безбједносне изазове и спроводи заједничку европску политику безбједности. Рекао је да наша земља то чини на добробит и сигурност не само својих грађана него и грађана цијеле Европске уније.

Аврамопулос: Црна Гора је фактор стабилности у региону

FOTO EUКомесар Аврамопулос је исказао захвалност Влади Црне Горе на напорима да се правовремено спроведу све процедуре за парафирање споразума о статусу између Црне Горе и Европске уније о активностима Фронтеxа. „Изазови са којима се суочавама су заједнички и једини прави начин да им се супротставимо јесте да радимо заједно“, нагласио је Авроамопулос.

Он је истакао да је споразум значајан за Црну Гору и позитивно оцијенио активности које Црна Гора споводи у области миграција и управљања граничном безбједносшћу. Такође, додао да су статусни споразуми земаља са Фронтеx-ом дио процеса приближавања Западног Балкана Европској унији.

„Црна Гора је дио европске породице“, рекао је комеар Аврамопулос. Додао је да сви заједно у Региону треба да раде на сузбијању свих видова криминала.

„Црна Гора, иако мала држава, јесте фактор стабилности у региону. Европска комисија ће наставити да пружа пуну подршку даљим напорима Владе Црне Горе на остваривању чланства у Европској унији, посебно на пољу борбе против организованог криминала, илегалних миграција и тероризма“, навео је Аврамопулос.

Комесар Аврмопулос се захвалио министру Нухоџићу на досадашњој сарадњи, истичући да Црну Гору сматра пријатељском земљом у региону и правом европском земљом.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?