Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 108. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Влада Црне Горе је на 108. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, донијела Програм подстицања пројеката у водопривреди за 2019. годину којим је предвиђено издвајање готово милион еура (970.000) за финансирање подршке изградње водовода, уз учешће Општина и мјештана у мјесним заједницама у којима је планирана изградња водовода и још 80.000 еура за финансирање осталих обавеза и потреба у области водопривреде у овој години.

Програмом је обухваћена изградња 31 водовода, у циљу стварања бољих услова живота и рада на сеоском подручју као и даљи развој пољопривреде. Приоритет је дат сеоским водоводима, који су финансирани у претходном периоду, као и новим захтјевима за изградњу водовода, које су доставиле општине. Процјена потребних средстава за наведене водоводе извршена је на основу техничке документације и степена завршености појединих објеката.

Више министара је у расправи подржало овакав приступ Владе.

Премијер Марковић је указао на значајна континуирана вишемилионска улагања Владе у свеукупну инфраструктуру у локалним самоуправама – путну, комуналну, друштвену као и бројне капиталне пројекте. Подсјетио је да су Законом о финансирању локалне самоуправе додатно оснажене могућности општина, посебно мање развијених, с обзиром на то да им је овим законским рјешењем обезбијеђено око 13 милиона еура.

„Ово је однос наше политике према грађанима, ово је допринос Владе развоју наших руралних подручја и активност срачуната на то да грађани живе квалитетније и боље и да развијају своје потенцијале“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић закључујући ову тачку дневног реда.

Разматрајући више тачака XВ сједнице Савјета за приватизацију и капиталне пројекте одржане 1. фебруара 2019. године Влада је донијела Одлуку о плану пиватизације за2019. годину и усвојила: Извјештај о раду Савјета за приватрзацију и капиталне пројекте за 2018. годину са Извјештајем о реаризацији плана приватизације за2018. годину, Извјештај о реализованим инвестиционим и другим активностима по основу Уговора о дугорочном закупу и изградњи, који се односи на „Луштица девелопмент“ АД Тиват - пројекат Луштица баy за 2018. годину, Извјештај о реализованим инвестиционим и другим активностима по основу Уговора о дугорочном закупу локалитета острво „Ластавица“ са тврђавом „Мамула“ за 2018. годину, Извјештај о реализованим инвестицијама сходно Одлуци о давању у дугорочни закуп земљишта на полуострву Луштица - Општина Херцег Нови за период 16.12.2017 - 20.12.2018. године, Иницијативу инвеститора Новог дуванског комбината АД Подгорица, везану за рјешавање статуса неновчаног улога Владе Црне Горе у АД „Нови дувански комбинат - Подгорица“ и Информацију о испуњености услова за враћање друге банкарске гаранције „Глобал Портс Холдингу“ из Турске - купцу акција друштва „Контејнерски терминал и генерални терети“ АД - Бар. Дата је сагласност на Одлуку одбора директора о избору модела и покретању поступка реструктурирања број: 02-7220/5 коју је Одбор директора ХГ „Будванска ривијера АД - Будва“ донио 20.12.2018. године.

Влада је утврдила Програм изградње, одржавања, реконструкције и модернизације жељезничке инфраструктуре за 2019. годину. Полазећи од чињенице да је жељезничка инфраструктура добро у општој употреби у државној својини, а управљање инфраструктуром је дјелатност од јавног интереса, у текућој години за ову намјену предвиђено је укупно 22.546.644,28 еура.

Донијета је и Одлука о додјели Уговора о обавези пружања услуга превоза путника од јавног интереса, којом се пружање услуга превоза путника од јавног интереса додјељује „Жељезничком превозу Црне Горе“. Одлуком је утврђено да се Уговор додјељује на период од годину дана, док накнада за покривање дијела трошкова насталих у вези са пружањем услуге износи 4.030.000 еура. 

Влада је дала сагласност на Програм рада и Финансијски план Националне туристичке организације Црне Горе за 2019. годину. У циљу унапређења промоције туристичке понуде Црне Горе и развоја нових туристичких производа, Програм рада обухвата низ активности које НТО планира да спроведе у овој години, а базиран је на анализи остварених резултата у прошлој години, стања на емитивним тржиштима, расположивих смјештајних капацитета, стања туристичког производа, расположивих средстава у Буџету и актуелних трендова у свијетској привреди и туризму.

Резултати туристичке 2017. и 2018. године потврђују тренд континуираног раста броја долазака, остварених ноћења и прихода од туризма на глобалном и националном нивоу. Црна Гора биљежи значајан раст у контексту броја страних туриста и надмашује стопу раста на глобалном нивоу. НТОЦГ ће активности фокусирати прије свега на европска тржишта и то тржишта њемачког говорног подручја, Велике Британије, Француске, Пољске, Русије и Региона али ће наставити активности и на другим тржиштима у сарадњи са црногорским институцијама и организацијама из земаља Региона.

Усљед кадровских промјена у појединим институцијама, Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о образовању Савјета за конкурентност.

Донијета је и Одлука о отварању Конзулата Црне Горе у Дурбану – Јужноафричка Република. Представништво са сједиштем у Дурбану и конзуларном надлежношћу за цијелу територију Јужноафричке Републике, ће дати нови импулс у снажењу односа двију држава и додатно штити интереса црногорских држављана на тој територији. Такође, Влада је донијела рјешење којим се за почасног конзула Црне Горе у Дурбану – Јужноафричка Република, са надлежношћу за читаву територију Јужноафричке Републике поставља Видоје Чавор.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?