Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић одговорио Вијестима: У борби против хакерских напада на ваш сајт морате сарађивати са надлежним државним органима

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић саопштио је да медијска кућа Вијести, која је од њега јуче затражила да се лично заинтересује за исход хакерских напада на свој интернет сајт, није доставила Управи полиције извјештај са неопходним подацима о хакерским нападима, те да је за даљу криминалистичку обраду случаја нужна адекватнија сарадња и комуникација уредника и администратора Вијести и њиховог иностраног провајдера са надлежним државним органима Црне Горе.

„Поводом јавног обраћања које сте ми упутили у вези са хакерским нападима на портал www.вијести.ме, желим да Вас информишем да сам одмах затражио изјашњење Управе полиције у вези са Вашим наводима. Из њиховог одговора јасно произилази да ваша кућа није званично пријавила нападе поводом којих сте ми упутили писмо, али да су службеници Групе за борбу против високотехнолошког криминала по сазнању ступили у контакт са вашим уредником, са намјером добијања више информација одакле долазе напади на портал Вијести, и ко стоји иза њих. Међутим, Управи полиције није достављен извјештај са неопходним подацима о хакерским нападима, што је правдано чињеницом да о сајбер безбједности вашег портала брине страна фирма, те да тражени извјештај не можете доставити. Дакле, органи под јурисдикцијом ове Владе покренули су истрагу сајбер напада на ваш портал, а извјештај о нападима неопходан је ради прибављања података који ће полицији омогућити даљу криминалистичку обраду“ – стоји у писму предсједника Владе Маријани Бојанић, извршној директорици Даилy Пресса, издавача дневног листа Вијести.

Премијер Душко Марковић у писму наводи да сајбер напади на портал Вијести нијесу усамљен случај, нити изузетак те да је само у јануару ове године, регистровано и одбијено више десетина хиљада сајбер напада који су са различитих адреса били усмјерени на инфраструктуру државних органа.

„Ефикасан одговор на ову врсту криминалне активности, која има међународне размјере, представља озбиљан изазов за институције. Због тога са нашим партнерима развијамо институционалне и оперативне капацитете за њихово сузбијање и елиминисање. Подсјећам Вас и да је заштита и безбједност вашег портала одговорност иностраног провајдера којег сте ангажовали, и желим да укажем да је у конкретном случају нужна адекватнија сарадња и комуникација са надлежним државним органима, како провајдера тако и уредника и администратора вашег портала“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић у писму упућеном извршној директорици Даилy Пресса Маријани Бојанић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО: Новогодишњи пријем предсједника Владе, 26. децембра 2017.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?