Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Безрезервна подршка Мађарске црногорском путу у ЕУ

Објављено: 12.02.2019. 16:40 Аутор: КЕИ
Црна Гора остварује добре резултате у приступним преговорима и може да рачуна на безрезервну подршку Мађарске како би постала прва наредна чланица ЕУ, саопштено је током састанака које је главни преговарач Александар Дрљевић имао у Будимпешти са мађарским званичницима.

Дрљевић је боравио у званичној посјети Мађарској на позив државног секретара за политику ЕУ при Кабинету премијера Саболча Такача, а током посјете се састао и са шефом Одсјека за Балкан у Министарству вањских послова и трговине Андрашом Клајном.

Главни преговарач је саговорнике упознао са резултатима које је Црна Гора остварила отварањем 32 од 33 поглавља, истичући очекивање да ће преостало поглавље 8 – Конкуренција бити ускоро отворено чиме ће се заокружити једна фаза процеса европске интеграције.

KEI

„Политичка и експертска подршка коју Мађарска пружа Црној Гори на њеном реформском путу од немјерљивог су значаја за одржање добре динамике у приступању ЕУ. Црна Гора је одлучна да настави са остваривањем мјерљивих резултата на свим пољима, а посебно у поглављима 23 и 24, уз очекивање да ће они бити вредновани од стране ЕУ”, истакао је Дрљевић.

Мађарска, како су поручили Такач и Клајн, вјерује да је Црна Гора спремна за чланство у ЕУ, као и да је политика проширења најуспјешнија прича Европске уније.

„Црна Гора може да рачуна на безрезервну подршку Мађарске у спровођењу свеобухватних друштвених реформи које воде финализацији преговарачког процеса. Мађарска се залаже за индивидуални напредак у приступању ЕУ и вјерујемо да Црна Гора може да постане прва наредна чланица европске породице“, истакао је Такач.

KEI

Клајн је изразио задовољство добром сарадњом двије државе у многим областима и чињеницом да су мађарски експерти, током претходног периода, кроз обуке и стручну подршку, значајно помогли црногорској администрацији у преговарачком процесу. Поручио је да Мађарску радују успјеси Црне Горе, те да и у наредном периоду можемо рачунати на наставак подршке у свим областима од заједничког интереса.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?