Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Свечаност на скијалишту Колашин 1600: У неколико година од шума и ливада до престижног ски центра

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Нови црногорски Ски центар Колашин 1600, на мјесту на којем су прије само неколико година биле шуме и ливаде, примјер је успјешне валоризације потенцијала, материјализација политике Владе Црне Горе и почетак убрзаног туристичког и свеукупног развоја Сјеверног региона – поручено је данас на свечаности пуштања у рад жичаре-шестосједа у овом зимском центру.

„Испуњен сам једнако поносом и задовољством што данас, заједно, присутвујемо једном од најбољих примјера материјализације политике Владе Црне Горе када је у питању стварање услова за развој сјевера наше земље, унапређење црногорске туристичке понуде и, наравно, стварања претпоставки за отварање нових радних мјеста и квалитетнији живот грађана“ – рекао је на свечаности министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић.

Директор Управе јавних радова Решад Нухоџић рекао је да овај ски центар, у који је Влада Црне Горе инвестирала 17 милиона еура, представља, већ послије прве фазе радова, најбољи примјер успјешне валоризације туристичких потенцијала, али и наше способности да тако нешто изградимо.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

У скијалишта Цмиљача, Жарски, Савин Кук и Хајла – инвестирамо 100 милиона

„Из позиције директора Управе јавних радова наглашавам да је ово скијалише, на које можемо бити поносни, резултат успјешне сарадње наших инжењера и компанија са реномираним иностраним партнером. Овим доказујемо да смо способни да се ухватимо и укоштац са најзахтјевнијим пројектима. Објекат базне станице прилагођен је потребама посјетилаца, као и запослених, са рестораном, административним просторијама, амбулантом и комплетном пратећом опремом. За потребе скијалишта изграђена је нова путна, електротехничка у хидротехничка инфраструктура. У току друге фазе пројекта, која је планирана да се заврши до краја наредне године, скијалиште ће добити још шест километара стаза. У плану је и изградња жичаре којом ће бити повезана скијалишта Колашин 1450 и Колашин 1600, што ће додатно обогатити туристичку понуду. Управа јавних радова ће и у наредном периоду наставити са реализацијом капиталних пројеката Владе Црне Горе, од којих су пројекти у области туризма у врху наших приротета. Само у скијалишта Цмиљача, Жарски, Савин Кук и Хајла биће инвестирано више од 100 милиона еура, док ћемо у један од најзначајнијих пројеката за туристичку валоризацију сјевера – Ђаловића пећину, уложити близу 18 милиона еура“ – рекао је директор Управе јавних радова.

Директор Скијалишта Црне Горе Милош Поповић је подсјетио да је ова Влада као приоритет препознала туристичку валоризацију Сјеверног региона Црне Горе у циљу унапређења развоја овог подручја и смањењу разлике у развијености између јужног и сјеверног региона земље.

„У складу са тим, у новембру 2017. године основано је привредно друштво Скијалишта Црне Горе са сједиштем у Мојковцу, за управљање скијалиштима Колашин 1600 на подручју Општине Колашин, Јеловица на подручију општина Беране и Андријевица, Цмиљача и Торине на подручју Општине Бијело Поље, Жарски на подручју Општине Мојковац, Планински центар Комови и Ецо адвентуре парк Комови. Генерални концепт развоја компаније је валоризација постојећих активних скијалишта и изградња нових ски центара на подручју Бјеласице и Комова, Дурмитора и Хајле, у складу са просторним плановима за та подручја. Тиме ће Црна Гора добити један од највећих и најпрестижнијих ски ресорта у окружењу у оквиру којег ће бити изграђена најсавременија инфраструктура: хотели, ресторани, остали пансионски и ванпасионски садржаји, модерне жичаре, а све у циљу заузимања позиције број један на конкурентском тржишту. Акценат ћемо ставити и на унапређењу љетње понуде“ – рекао је директор Скијалишта Црне Горе.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Прилика младима за рад и усавршавање

Милош Поповић је поручио да ће Скијалишта Црне Горе бити генератор развоја туризма обогаћивањем постојећих и стварањем нових туристичких производа, те да ће допринијети континуираном развоју зимских и љетњих спортова, и пружати подршку потенцијалним будућим спортским талентима, и унапређивати наше људске ресурсе.

„На овај начин компанија Скијалишта Црне Горе биће најбољи партнер локалним самоуправама. Млади људи овдје ће добити најбољу прилику за рад и усавршавање у складу са највишим свјетским стандардима. Позивам вас да сви наставите да подржавате релизацију овог грандиозног пројекта, да се кроз неколико година повново овдје окупимо, а да повод тог нашег окупљања не буду само развојни пројекти којих ће несумњиво бити, већ и организација највећих свјетских купова, за које ћемо, са оваквим убрзаним развојем, несумњиво бити конкурентни“ – рекао је Поповић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Црногорски туризам из године у годину руши рекорде

Министар одрживог развоја и туризма подсјетио је да наша земља биљежи најбоље туристичке резултате у историји и да се сада шири интересовање и за Сјевер.

„Црногорски туризам из године у годину руши рекорде, истовремено диктирајући нове стандарде који нас мотивишу да квалитетно валоризујемо стратешки потенцијал препознат и у овом региону. Црну Гору је у 2018. години посјетило 2,2 милиона туриста, или 200.000 туриста више него у 2017. години; који су остварили 13 милиона ноћања (милион више у односу на 2017.); приходовали смо милијарду еура за 10 мјесеци 2018. године. Али оно што посебно радује је да су приходи које су остварила планинска мјеста расли по стопи која је више од 2 пута већа од националног просјека“ – рекао је министар Радуловић.

Он је позвао предсједнике општина Сјеверног региона да препознају прилуку за отварање нових радних мјеста и развој бизниса јер је Влада сада сконцентрисана на овај дио Црне Горе.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?