Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић затражио обуставу изградње вртића у Бару

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић затражио је од Управе јавних радова да раскине уговор о градњи вртића у Бару, да уреди постојећу локацију између осталог и засађивањем 90 чемпреса.

У обраћању грађанима Бара, премијер Марковић је подсјетио да је, препознајући проблем недовољних просторних капацитета у предшколским установама у Црној Гори, претходна Влада са Банком за развој Савјета Европе у децембру 2013. године потписала Уговор о кредитном аранжману вриједан 10 милиона еура за изградњу седам вртића. Укупна вриједност пројеката са учешћем државе је 17 милиона еура.

„Општина Бар има веома изражен проблем недостатка простора у предшколским установама. За двије школске године број дјеце у вртићима је повећан за 50 одсто. Наиме школске 2015/2016. године, у Бару је уписано 940 дјеце, а ове школске године већ 1.391 дијете“, рекао је предсједник Марковић.

Он је додао да је у моменту договарања финансијског аранжмана општина већ имала опредијељену локацију кроз важећи детаљни урбанистички план, на који у току јавне расправе није упућена ниједна примједба са било које стране за њену намјену. Тек у фази припреме локације за почетак радова покренута је иницијатива за забрану радова која је резултирала и грађанским протестима.

„Вјеровали смо да емоције нијесу изнад потребе да улажемо у будућност, а као одговорна Влада жељели смо најбоље услове за дјецу у Бару. Били смо убијеђени да у Црној Гори не може бити разлика па ни политике када радимо у интересу генерација које долазе“, казао је премијер.

Он је рекао да му је жао што један број грађана Бара није препознао нашу намјеру да обезбиједимо квалитетније одрастање њихове дјеце и унучади: „Напротив, грађански отпор пројекту је прерастао у политичку платформу од које се нијесу оградили организатори“.

Како год, ова Влада, истакао је предсједник Марковић, неће радити против воље грађана, а посебно нећемо вртиће градити уз полицијске кордоне. Извући ћемо наук из ове ситуације: а то је да понекад опредјељење да градимо вртић на планској локацији није гаранција да грађани то желе.

„Због тога сам затражио од Управе јавних радова да раскине уговор о градњи вртића у Бару, да уреди постојећу локацију између осталог и засађивањем 90 чемпреса. Министарство просвјете ће у сарадњи са кредитором преусмјерити износ од два и по милиона еура за градњу објеката исте намјене у неком другом граду гдје имамо спремну документацију, тамо гдје постоји сагласност о заједничком интересу“, рекао је премијер.

Одабир нове локације у Бару, додао је он, захтијева сложене и дуге процедуре па је замолио грађане Бара за стрпљење док се створе плански, пројектни и други услови за градњу новог вртића.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?