Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Државни органи имају посебну одговорност да заштите безбједност здравствених радника

ФОТО: Потпредсједник Владе Зоран Пажин са представницима Синдиката доктора медицине (16,5 МБ)

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREАпсолутно је неприхватљив сваки вид насиља над здравственим радницима, због чега сви надлежни државни органи имају посебну одговорност да припадницима љекарске професије гарантују пуну безбједност, саопштио је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин на састанку са представницима Синдиката доктора медицине Црне Горе.

Потпредсједник је рекао да случајеви насиља на које упозорава Синдикат доктора медицине јасно указују на обавезу друштва да снажније и одлучније заштити достојанство и безбједност љекара и медицинског особља.

„Очекујем од Врховног суда да упути надлежне судове на пооштравање казнене политике за све облике насиља над здравственим радницима. Није довољно да насилници буду идентификовани и ухапшени након извршеног насиља. Озбиљност изречених казни мора утицати на то да до насиља уопште не дође,“ саоштио је Потпредсједник.

На састанку је разговарано и о начину успостављања што тјешње сарадње и што брже комуникације између здравствених институција и Управе полиције, у циљу правовремене реакције полиције и ефикасне заштите безбједности здравствених радника. 

Помоћник директора Управе полиције Никола Јањушевић, који је учествовао на састанку на позив потпредсједника Пажина, изразио је пуну премност полиције да у комуникацији са здравственим институцијама и Синдикатом доктора медицине буде успостављен механизам још ажурније асистенције полицијских службеника у свим случајевима угрожавања безбједности здравствених радника.

На састанку је констатовано да је, прије разматрања потребе за евентуалном измјеном законодавства, неопходно у потпуности искористити све постојеће законске и институционалне могућности за ефикасну заштиту безбједности и достојанства љекарске професије.

Указано је, такође, да повјерење у здравствене институције и љекаре треба његовати и развијати кроз подизање свијести грађана о великом друштвеном значају и одговорности љекарске професије.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?