Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 110. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 

Влада Црне Горе је на данас одржаној 110. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић донијела Уредбу о оцјењивању рада државних службеника и намјештеника, којом се прописују ближа мјерила за оцјењивање, у оквиру критеријума који су утврђени Законом о државним службеницима и намјештеницима. Имајући у виду да су природа и опис послова државних службеника из категорија експертско руководног, експертског и извршног кадра различити у односу на послове намјештеника, прописана су и различита мјерила за оцјењивање у оквиру критеријума, као и мјерила за оцјењивање лица из категорије високог руководног кадра и старјешине органа управе. Осим тога, уређени су начин и поступак оцјењивања рада државних службеника и намјештеника и начин утврђивања предлога оцјене рада за државног службеника који је распоређен у другу организациону јединицу, односно државни орган, што ранијим прописом није било уређено.

Усвојен је Извјештај о стању безбједности саобраћаја на путевима у Црној Гори за 2018. годину. Приликом представљања Извјештаја констатовано је да анализа статистичких показатеља о саобраћајним незгодама указује да је стање безбједности саобраћаја у 2018. години знатно побољшано у односу на претходну годину и да се може оцијенити повољним. Наведно је да је током 2018. године смањен број смртно страдалих лица за 23,8 одсто, број теже повријеђених лица је смањен за 9,5 досто, а број лакше повријеђених лица за 1,8 одсто. Поводом ове тачке дневног реда, Влада је задужила Министарство саобраћаја и поморства, Министарство унутрашњих послова, Министарство просвјете, Министарство здравља, Управу за саобраћај и Управу полиције да реализују све планиране мјере на имплементацији стратешких и других планских докумената и прописа и да наставе активности на обезбјеђивању финансијских и других предуслова за спровођење свих потребних мјера према учесницима у саобраћају, током 2019. године.

У складу са Законом о измјенама и допунама Закона о Централној банци, Влада је донијела Уредбу о допуни Уредбе о престанку важења појединих подзаконских аката. Законом о измјенама и допунама Закона о Централној банци брисан је члан који се односио на правни основ за доношење Правилника о ближим условима и поступку давања хитне финансијске помоћи за ликвидност банка, чиме су се створили услови за престанак важења Правилника.

Донијета је Уредба о висини накнаде за издавање урбанистичких, односно техничких услова за привремене објекте утврђене Програмом привремених објеката, којом су утврђене накнаде у износу од 10,00 еура за покретне и 50,00 еура за непокретне привремене објекте.

Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о давању шума у државној својини на коришћење продајом дрвета у дубећем стању, за 2019. годину. Одлуком је измијењена табела у члану 1 која се односи на подручну јединицу Пљевља.

Утврђен је Предлог амандмана на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу условне осуде и казне рада у јавном интересу. Амандман се односи на терминолошке измјене у циљу усаглашавања са Законом о државној управи.

Влада је усвојила Информацију о Предлогу споразума о спровођењу пројекта техничке подршке између Министарства финансија Мађарске и Владе Црне Горе – Канцеларије за европске интеграције, у оквиру Интерег В-Б Дунавског транснационалног (ДТП) за период 2014-2020 и прихватила текст Споразума. Потписивање Споразума има за циљ ефикасно и ефективно управљање и спровођење Програма и унапређење подршке подносиоцима предлога пројеката и корисницима. Овим документом се, између осталог, дефинише и алокација средстава за период трајања програма, начин извјештавања, обавезе које се односе на кофинансирање.

Усвојена је и Информација о измјенама и допунама Финансијског споразума између Владе Црне Горе и Европске комисије које се односе на „ИПА Јадрански програм прекограничне сарадње“ у оквиру Инструмента за претприступну подршку 2007 – 2013 с Предлогом измјена и допуна Финансијског споразума. Измјене се односе на прецизније представљања информација и нијесу суштинског карактера. 

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије интегрисаног управљања границом 2014-2018, за 2019. годину, и усвојила Извјештај о реализацији мјера и активности из Акционог плана за 2018. годину. Током прошле године настављено је унапређење система интегрисаног управљања границом у складу са препорукама и најбољом праксом Европске уније. Поред осталог, утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли, успјешно је имплементиран нови Закон о странцима, унапријеђени су капацитети за прилив тражилаца азила, као и активности и капацитети Граничне полиције у вршењу граничне контроле. Такође, унапријеђена је прекогранична полицијска сарадња и активности на сузбијању прекограничног организованог криминала, спроведене су активности на рјешавању билатералних питања са сусједним државама, те активности на имплементацији закључених међународних уговора о државној граници, граничним прелазима и пограничном саобраћају.

Имплементација Акционог плана је оцијењена врло значајном за остваривање критеријума и достизање европског система безбједности, јачање способности за преузимање обавеза које произилазе из чланства у Европској унији, те за усклађивање са захтјевима Шенгена, као кључним изазовима у процесу приступања Црне Горе ЕУ.

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије за интегрисано управљање миграцијама у Црној Гори 2017-2020, за 2018. годину, при чему је наглашено да је постигнуто готово стопроцентно остварење планираних мјера и дјелотворно спровођење политике контроле миграционих кретања. У Извјештају се наводи да су најзначајније активности из области миграција у Црној Гори у претходном периоду доношење новог Закона о међународној и привременој заштити странаца и Закона о странцима. Стандарди Европске уније из области миграција су у највећој мјери транспоновани у оба закона, а њиховом имплементацијом доћи ће до осјетних промјена у погледу квалитета и ефикасности овог система.

Влада је усвојила XВ извјештај о спровођењу Стратегије за превенцију и сузбијање тероризма, прања новца и финансирања тероризма 2015 - 2018. године и Акционог плана 2017 – 2018, за извјештајни период јул - децембар 2018. године.

Усвојена је Информација о предлогу Меморандума о разумијевању између Завода за извршење кривичних санкција и Њемачке невладине организације „Хелп Хилфе зур Селбстхилфе“ и прихваћен текст Меморандума. Реализацијом пројектних компоненти дефинисаних Меморандумом доприноси се ширењу радних активности затвореника у оквиру затворског система, као и њихова успјешна рехабилитација и реинтеграција кроз радно - окупациону терапију. Дефинисано је и учешће државе у износу од 15.000 еура, које је већ обезбијеђено, и донација у истом износу, одобрена од стране њемачког Министарства вањских послова, преко Пакта за стабилност за југоисточну Европу.

Влада је усвојила Информацију о измјени Уговора о просљеђивању кредитних и грант средстава за потребе реализације пројекта „Сакупљање и пречишћавања отпадних вода у Подгорици“ финансираног из кредитног аранжмана закљученог, 22. септембра 2017. године, између Њемачке банке за развој (КфW) и Владе Црне Горе, у износу од 35 милиона еура. Прихваћен је измијењени текст Уговора којим је Главном граду остављен рок од шездесет дана, како би имао времена да спроведе неопходне процедуре и испуни уговорну обавезу према Држави.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?