Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Успјешна заштита права и безбједности грађана најбоља препорука за бржи напредак Црне Горе ка чланству у ЕУ

Објављено: 22.02.2019. 19:21 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Црна Гора је постигла видљив напредак у кључним областима владавине права на које је Европска комисија указала у посљедњем годишњем извјештају, рекао је потпредсједник Владе Зоран Пажин током сусрета са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом данас у Подгорици.
  
„Резултати које Црна Гора остварује у досљедном спровођењу европске политике, првенствено кроз заштиту и промоцији слобода, права и безбједности наших грађана, дају нам за право да очекујемо подршку европских партнера за бржи напредак у процесу придруживања,“ саопштио је потпредсједник Пажин.
  
Оцијенио је да су резултат одлучне офанзиве државних органа против организованог криминала бројна хапшења чланова криминалних група, спречавање низа тешких кривичних дјела и значајан напредак у кључним истрагама.
  
Комесар Хан је изразио очекивање да ће ове године, у току његовог мандата, Европска комисија моћи да констатује да је Црна Гора испунила привремена мјерила у преговарачким поглављима 23 и 24, дајући јасне смјернице за коначно затварање преговора у овим поглављима.
  
Састанку је присуствовала и министарка науке Сања Дамјановић, која је представила пројекат оснивања Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе.
  
Министарка је изразила захвалност Европској комисији на значајној финансијској подршци у развоју овог научног пројекта, за који је оцијенила да има потенцијал да прерасте у један од водећих пројеката у оквиру Европске сусједске политике.
  
Оснивање Института иницијатива је Црне Горе, чији је циљ јачање научне и технолошке сарадње, снажење научних капацитета и спрјечавање одлива талената из региона. Предвиђено је да у оквиру Института буде успостављен центар за хадронску терапију путем којег ће пацијентима из региона бити доспутна најсавременија и најуспјешнија свјетска метода лијечења великог броја канцера.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?