Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић и комесар Хан: ЦГ промовише европску перспективу региона и жели бржи напредак ка ЕУ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и комесар Европске уније за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан изразили су, након званичних разговора у Подгорици, задовољство напретком Црне Горе у интеграцији у ЕУ, али и нашом опредјелјеношћу да интеграциони процес убрзамо.

„Наша амбиција је да у овој години затворимо једино преостало преговарачко поглавље 8 – конкуренција и, наравно, да испунимо преостале обавезе у поглављима 23 и 24 како бисмо добили позитиван Извјештај и добили завршна мјерила која би била даља прекретница за наставак преговарачког процеса, у смислу бржег затварања поглавља. Желим да кажем да смо о томе разговарали веома отворено. Урадили смо доста, Црна Гора има разлога да буде задовољна са оним што је урадила, али смо разговарали и о нашим недостацима и слабостима на којима треба заједнички да радимо како би преговарачки процес учинили динамичнијим и садржајним“ – рекао је премијер Марковић на заједничкој конференцији за медије.

Комесар Хан је захвалио премијеру и Влади на снажној посвећености процесу приступања Европској унији, стога је добро чути да Црна Гора, која као држава има перспективу ка ЕУ, ужива велику подршку Европској унији међу становништвом и међу политичарима.

„Црна Гора је поуздани регионални играч, земља која је највише напредовала и рачунам на то да ће Црна Гора наставити да промовише европску перспективу за све државе региона“ – рекао је Комесар Хан.

Говорећи о политичкој ситуацији у нашој земљи комесар Хан је поновио да бојкот парламента није европски начин рјешавања и изношења различитих мишљења.

Премијер Марковић је нагласио да никада као у последњих годину дана, организовани криминал није био на кољенима наспрам државе, како су резултирале неколико последњих акција када су правди приведени најзначајнији носиоци организованог криминала, а активношћу Вишег тужилаштва разоткриће се нова кривична дјела која су се десила у последње вријеме и истовремено напад на новинарку Оливеру Лакић.
   
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Аутопут темељ економског раста

Говорећи о нашим приоритетима предсједник Владе је рекао да је ова година добро почела, да се наш буџет пуни изнад плана и боље него у 2018. години и да се капиталне инвестиције настављају те да стога очекујемо даљи раст наше економије.

„Због тога сам у разговору са комесаром Ханом затражио подршку, његову лично, а и Европске комисије на наставку радова на аутопуту, друге дионице на путу од Матешева према Андријевици, а Црна Гора већ је исказала свој интерес и поднијела апликацију за одређена средства у оквиру Западноберлнске иницијативе“ – рекао је премијер.

Комесар Хан је рекао да је ЕУ у прошлој години издвојила више од 36 милиона еура претприступне помоћи Црној Гори и додао да ће наставак изградње аутопута бити дио интереса ЕУ који се тиче трансевропске мреже.

„То је темељ економског раста и урадићемо све што можемо да пронађемо одговарајуће рјешење за буџет и финансирање пројекта“ – закључио је комесар Хан.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Нема никакве политичке кризе

Одговарајући на питања новинара да прокоментарише тврдње појединих представника опозиције да је потребно формирати „техничку владу“ премијер је рекао да је захтјев за техничком владом легитиман, али да је за њега као премијера тај захтјев неоправдан и политички неприхватљив.

„Црна Гора мора да ради на реализацији својих економских политика и циљева које она садржи а тичу се убрзаног економског раста, отварања нових радних мјеста, побољшање стандарда, развоја земље у цјелини. Ако смо за двије двије године смањили незапосленост за преко 5 одсто, то је ипак резултат. Зато сматрамо да тај захтјев није утемељен, није реалан“, рекао је премијер премијер додајући да Влада ради у пуном капацитету докле год има подршку Парламента.

Упитан да прокоментарише оцјену предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да у нашој земљи нема политичке кризе предсједник Владе је рекао да је сагласан са оцјеном.

„Каква политичка криза? Па Влада ради, буџет се пуни, исплаћују се пензије, исплаћују се зараде, реализују се пројекти, плаћају се све обавезе, парламент фукнционише... Каква је то 'политичка криза'? Имамо политичку тензију, имамо политичко незадовољство, имамо политичке захтјеве али не и политичку кризу“ закључио је премијер Марковић.

Напади на медије и иницијатива Карија Весељија

Упитан о томе зашто није осудио нападе и притиске на јавни сервис РТЦГ и Дневне новине, као што је осудио нападе на друге медије, комесар Јоханес Хан је рекао да сматра да „сви треба да се уздрже од напада“.

„Кад говоримо о политичкој дебати, ја лично очекујем поштовање између укључених страна и људи. Оно што грађани очекују, уколико сте љубитељи узавреле дебате, то је једна ствар, оно што ја желим јесте да се успостави комуникација, чак иако имате различита становишта нема потребе за вријеђањем“ – рекао је европски комесар.

Премијер Душко Марковић је, на захтјев да прокоментарише позив предсједника Скупштине Републике Косово Кадрија Весељија о формирању савеза Косова, Сјеверне Македоније и Црне Горе против Србије рекао да наша земља никада ни против кога није формирала савезе.

„Црна Гора није никада била ни са ким против некога, дакле ни против Србије. Не разумијем такву поруку. Она не може бити прихваћена у Црној Гори и са становишта Црне Горе је бесмислена“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ЦРНЕ ГОРЕ



Видео: хттпс://yоуту.бе/РyXиИНБИеб8                                 Видео: хттпс://yоуту.бе/АНО4ХцЗ2РсА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?