Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић у Рожајама: Искористити процес приступања за унапређење квалитета живота грађана

Објављено: 25.02.2019. 21:45 Аутор: КЕИ
Представници локалних самоуправа важан су дио реформских процеса цјелокупног друштва и период приступања Црне Горе Европској унији треба да искористе за јачање сопствених капацитета и повлачење средстава из европских фондова, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић током посјете Општини Рожаје.

Дрљевић је, заједно с преговарачима за поглавља 19 и 27, Љиљаном Симовић и Сашом Радуловићем, у оквиру пројекта „Европски дан у твом граду“, посјетио Рожаје, и са предсједником Општине Ејупом Нурковићем разговарао о улози општина у приступним преговорима и користима од будућег чланства, с фокусом на области социјалне политике и запошљавања и област животне средине и климатских промјена. Посјетио је и Гимназију „30. септембар“ и учествовао на јавној дебати „Улога локалних самоуправа у приступним преговорима“.

KEI

Током састанка са представницима локалне самоуправе, главни преговарач је нагласио да је, осим Владе која одговорно и посвећено води процес приступања државе ЕУ, веома битан допринос цивилног сектора, академске и пословне заједнице и, посебно, локалних самоуправа, које очекују бројне обавезе и могућности, како у процесу приступања, тако и након ступања у чланство.

„Из тог разлога је важно да представници локалних самоуправа буду дио реформских процеса и да се на вријеме упознају са политикама ЕУ и њеним прописима и стандардима. Локалним самоуправама су у процесу приступања на располагању бројне могућности из европских фондова чије је ефикасно коришћење предуслов за унапређење квалитета живота грађана. Треба да, у партнерству с Владом, константно радимо на јачању капацитета општина ради ефикаснијег повлачења средстава из доступних фондова“, навео је Дрљевић.

Дрљевић и Нурковић су сагласни да су пројекти спроведени на подручју рожајске општине примјер како се, уз подршку средстава из ЕУ фондова, а користећи сопствено знање, искуство и рад, може унаприједити живот и рад грађана Рожаја.

KEI

Нурковић је, током јавне дебате, нагласио да је, будући да се највећи дио правних тековина ЕУ примјењује на локалном нивоу, потребно што више укључити представнике локалних самоуправа у преговарачки процес.

„Знамо и да се највећи дио реформског процеса заправо односи на локални ниво на који је усмјерен велики дио финансијске подршке Европске уније, међутим евидентно је да нам је било врло тешко доћи до ових средстава. Ми смо вриједно радили у посљедних неколико година и почели да добијамо пројекте финансиране од стране ЕУ. Посебно истичем значај оснивања Риволвинг фонда за општине који је предвиђен новим Законом о финансирању локалне самоуправе, који постаје оперативан“, истакао је предсједник Општине Рожаје.

KEI

Љиљана Симовић је током јавне дебате истакла да се Министарство рада и социјалног старања спроводећи програме финансиране из ИПА фондова, припрема за коришћење Европског социјалног фонда (ЕСФ), чиме ће бити испуњено треће мјерило за затварање поглавља 19. Социјална политика и запошљавање, а након уласка Црне Горе у ЕУ тај фонд ће бити доступан свим грађанима Црне Горе.

Саша Радуловић је поручио да је поглавље 27 најважније, јер штити живот сам, од воде до ваздуха. Како је додао, сваки корак на путу према затварању тог поглавља је развојна шанса.

Дрљевић и Нурковић су посјетили пројекте које је Општина Рожаје у претходном периоду реализовала: пројекат „ЦРАФТСМАН“, који се спроводи у оквиру програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора, а чији је циљ промоција запошљавања и мобилност радне снаге у прекограничној области кроз повећање нивоа запошљивости и могућности запошљавања за занатлије, као и пројекат „Развој женског предузетништва у општини Рожаје“, чије спровођење је допринијело унапређењу квалитета живота у општини Рожаје кроз оснаживање жена у области предузетништва и промоцију културе цјеложивотног учења.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ














Да ли вам је садржај ове странице био од користи?