Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић у Будимпешти: Улагање у регион је улагање у будућност ЕУ

Објављено: 01.03.2019. 16:00 Аутор: КЕИ
„Улагање у стабилност и просперитет региона заправо је улагање у сигурност и будућност Европске уније, тј. цијеле Европе. Блискија сарадња је заједнички интерес, јер само на тај начин можемо грађанима обезбиједити економски и друштвени развој и сигурност“, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић у Будимпешти.

Главни преговарач је учествовао на Трећој конференцији Западног Балкана „Интеграција кроз бизнис“, коју су организовали фондација Конрад Аденауер и Институт за вањске послове и трговину.

KEI

„Грађани очекују да Унија својим дјеловањем покаже одговорност према овом дијелу континента, да њени ставови и одлуке одишу разумијевањем, те да, кроз правовремену афирмацију индивидуалних резултата и напретка, подстичу државу и друштво на даље реформе и промјене које нијесу безболне и лаке“, поручио је Дрљевић.

Регион, како је додао, не жели да остане на маргинама Европе, у континуитету доказујући да као партнер може дати знатан допринос стабилности и безбједности континента кроз заједничку борбу са изазовима модерног времена попут мигрантских притисака и безбједносних пријетњи.

Главни преговарач је, говорећи на панелу „Повезивање ЕУ и западног Балкана - Берлински процес и даље“, истакао да Црна Гора и сама наставља да предузима кораке у циљу развоја националне саобраћајне и енергетске инфраструктуре и промовисања ближе економске сарадње на регионалном нивоу, цијенећи да је добро развијена и међусобно повезана инфраструктура покретач економског раста и прилика за нова радна места кроз привлачење страних инвестиција.

KEI

Конференцију је отворио министар вањских послова и трговине Мађарске Петер Сијарто који је поручио да је стратешки интерес ЕУ да интегрише Западни Балкан нагласивши да је то важно, како због економских, тако и због безбједносних аспеката. У вези са тим, изнио је очекивање да ће политика проширења остати високо на агенди ЕУ након избора за Европски парламент и формирања нове Европске комисије.

“Мађарска се залаже за убрзање процеса проширења. Наш интерес је снажнија ЕУ, а то је могуће једино интеграцијом држава Западног Балкана", поручио је министар Сијарто.

Он је додао да интеграција држава Западног Балкана може допринијети конкурентности ЕУ и поручио да ће Мађарска наставити да инвестира у регион, који заузима мјесто значајног трговинског партнера тој држави.

KEI

На конференцији су учествовали доносиоци одлука, стручњаци и представници пословне заједнице који су, у оквиру два панела, размијенили мишљење о пословном окружењу и развојним концептима Западног Балкана, те начинима на које Европска унија, Њемачка и Мађарска могу допринијети економском развоју Региона.

Истакнуто је да економски развој игра важну улогу у процесу приступања ЕУ, те да је, и поред достигнућа, потребан бржи и снажнији развој региона, с циљем побољшања животног стандарда на Западном Балкану. У том контексту је пренијета подршка Мађарске и Њемачке економском развоју региона.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?