Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са предсједником Европског суда за људска права Раимондијем: Црна Гора посвећена примјени Европске конвенције о људским правима

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Црна Гора је веома посвећена примјени Европске конвенције о људским правима, а одлуке Суда за људска права у Стразбуру извршава без изузетка и у кратком року, саопштено је на састанку предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића и предсједника Европског суда за људска права Гвида Раимондија.

„Сматрамо да су одлуке Европског суда за људска права које су донесене у односу на Црну Гору у њеном интересу, а не против ње“, казао је премијер Марковић и додао да је судски систем ојачао и да даје додатну потпору примјени Конвенције.

Предсједник Марковић је истакао да Црна Гора тежи ка пуној имплементацији европских вриједности и у том контексту, указао на значај чланства у НАТО и преговора са ЕУ. Он је додао да је посебан фокус стављен на испуњвање привремених мјерила за поглавље 23 и 24, те у односу на потребу снажења владавине права посебно указао на значај слободе медија, борбе против трговине људима, организованог криминала и корупције као и јачања органа за примјену закона. 

Похваливши ажурност у извршавању одлука Европског суда, предсједник Раимонди је казао да су напори на пуној имплементацији владавине права од највеће важности.

Заједнички је констатован значај потписивања Протокола 16 од стране Црне Горе, којим се проширује надлежност Европског суда да пружа савјетодавна мишљења на захтјев националног суда највише инстанце, а који је настао из потребе за смањењем прилива предмета из држава чланица СЕ у оквиру свеобухватне реформе система који почива на Конвенцији за људска права.

Састанку је присуствовала и предсједница Врховног суда Весна Меденица као и судија у Европском суду за људска права у Стразбуру Ивана Јелић.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?