Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора и Уједињено Краљевство продубљују сарадњу у борби против међународног криминала

Објављено: 05.03.2019. 22:12 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Црна Гора и Уједињено Краљевство су ријешени да се кроз тјешњу међусобну сарадњу одлучно супротставе организованом криминалу и одговорне за тешка кривична дјела приведу правди, саопштено је данас у Лондону током састанка потпредсједника Владе и министра правде Зорана Пажина са британским министром за Европу Аланом Данканом.

Потпредсједник је са министром за Европу Аланом Данканом потписао билатерални уговор којим се допуњава Европска конвенција о екстрадицији и олакшава њена примјена.

Главна новина овог уговора јесте да Црна Гора и Велика Британија изражавају спремност да једна другој изруче и сопствене држављане, уколико их друга држава потражује за тешка кривична дјела за која је запријећена казна од пет или више година затвора.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
„Овакав уговор недвосмислено указује да између Црне Горе и Велике Британије влада висок степен међусобног уважавања и повјерења, уз увјерење да ће правни системи обје државе сваком лицу које буде изручено гарантовати право на правично суђење, уз поштовање претпоставке невиности,“ саопштио је потпредсједник Пажин након церемоније потписивања.

У уговору се констатује се да су стране потписнице „свјесне гаранција права на правично суђење оптуженом у оквиру својих правних система, укључујући и право на суђење пред непристрасним судом успостављеним законом“.

Потпредсједник Пажин је са министром Данканом и министром за трезор Мелом Страјдом потписао Меморандум о разумијевању у циљу додатног продубљивања сарадње у области безбједности, владавине права и заједничке борбе против организованог криминала, нарочито против различитих видова финансијског криминала.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

ВИДЕО - Лондон: Састанак потпредсједника Владе и министра правде Зорана Пажина са британским министром за Европу Аланом Данканом - кадрови

ВИДЕО - Лондон: Састанак потпредсједника Владе и министра правде Зорана Пажина са британским министром за трезор Мелом Страјдом - кадрови 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?