Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак Дрљевић – Цакај: Црна Гора ће помоћи Албанији на путу према ЕУ

Објављено: 09.03.2019. 00:59 Аутор: КЕИ
Црна Гора је спремна да Албанији пружи пуну политичку и експертску подршку и подијели своје искуство из преговарачког процеса, како би та држава убрзала свој пут према ЕУ, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић на састанку са в.д министра вањских послова Албаније Гентом Цакајем.

Главни преговарач је пренио очекивање да ће Европска комисија препознати досадашње напоре Албаније, те да ће то резултирати отпочињањем приступних преговора у јуну ове године, истакавши да ће, уз Македонију, то бити позитиван искорак и снажан допринос укупном напретку и стабилности региона.

KEI

Он је нагласио да чланство у ЕУ нема алтернативу за државе региона, али да је важно да се у том процесу напредак заснива на индивидуалним резултатима.

Министар Цакај је похвалио напредак који је Црна Гора остварила у процесу приступања ЕУ и пренио захвалност преговарачком тиму Црне Горе на досадашњој подршци у процесу европске интеграције. Имајућу у виду да ће нове фазе процеса донијети нове обавезе, указао је на потребу за успостављањем нових модела сарадње и афирмативног ангажмана двије државе с циљем промовисања европских вриједности и стандарда, те јачања европске перспективе свих држава Западног Балкана.

Саговорници су изразили задовољство, како билатералним односима двије државе, тако и успјешном сарадњом у оквиру регионалних иницијатива која, како су истакли представља мотор бржег и квалитетнијег развоја и напредовања у интеграционом процесу.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?