Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕУ мора остати присутна у региону Западног Балкана

Објављено: 12.03.2019. 12:37 Аутор: КЕИ
Присуство Европске уније у региону и даља подршка реформским процесима земаља Западног Балкана од пресудне су важности за очување мира и стабилности, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић.

Дрљевић је, током састанка на маргинама неформалног Савјета за опште послове који је одржан у Букурешту, истакао да је, и поред изазова са којима се ЕУ тренутно суочава, важно да она остане присутна у региону и снажно посвећена политици проширења.

KEI

„Увјерен сам да ће ЕУ остати досљедна циљевима постављенинм Стратегијом проширења Европске комисије из фебруара 2018, као и порукама подршке са самита у Софији из маја 2018, којима се потврђује европска перспектива Западног Балкана“, казао је Дрљевић.

KEI

Он је указао на важност правовременог вредновања напретка држава кандидата за чланство на основу индивидуалних резултата. „Црна Гора је била и остала чврсто опредијељена за чланство у ЕУ, што потврђујемо стратешким документима и активностима усмјереним на испуњавање преосталих обавеза у свим преговарачким поглављима“, навео је Дрљевић, истичући изузетно висок степен подршке грађана чланству државе у Унији.

Главни преговарач сматра да је у овој години важно одржати континуитет равномјерног напредовања државе у процесу приступних преговора, будући да улазимо у фазу која подразумјева привремено затварање преговарачких поглавља. Црна Гора очекује, додао је, да ће 2019. бити година отварања посљедњег преговарачког поглавља, постизања интерне спремности за затварања више поглавља и добијања завршних мјерила у поглављима 23 и 24.

KEI

„У процесу приступања наше државе ЕУ не смијемо губити из вида значај сарадње и размјене искустава са земљама региона. Политика добросусједских односа представља један од водећих вањскополитичких праваца Црне Горе и као држава која је најнапреднија у процесу приступања ЕУ, своја искуства и научене лекције несебично дијелимо са државама из окружења, увјерени да то доприноси квалитетнијој и бржој трансформацији региона и његовој интеграцији у ЕУ“, закључио је главни преговарач.

KEI

Учесници састанка су поручили да европски пут земаља кандидата за чланство у ЕУ нема алтернативу и да ће Румунија током свог предсједавања тежити постизању конкретних резултата у погледу политике проширења.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?