Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић на сједници ПОСП-а: Динамика приступања зависи од нас, али и од подршке ЕУ

Објављено: 13.03.2019. 20:59 Аутор: КЕИ
Отварање и посљедњег преговарачког поглавља, представљаће признање досадашњим напорима Црне Горе и значајан искорак ка чланству, али и додатни подстрек за интензивирање активности, оцијенио је главни преговарач Александар Дрљевић током 17. сједнице Парламентарног одбора Европске уније и Црне Горе за стабилизацију и придруживање (ПОСП) у Стразбуру.

„Убрзање динамике на првом мјесту зависи од нас, али и од чинилаца европске политике, као и европске јавности. Подршка ЕУ у цјелини пресудно је важна како бисмо одржали мотивацију и наставили квалитетно и посвећено испуњење преосталих обавеза, у оквиру привремених и завршних мјерила у преговарачим поглављима. Ни Црна Гора ни ЕУ не би смјеле ризиковати да испусте корак у најуспјешнијем примјеру процеса проширења“, рекао је Дрљевић у обраћању црногорским и европским парламентарцима.

KEI

Подсјетио је на значај који Влада даје реформским активностима у поглављима 23 и 24, оцијенивши да посвећеност институција и њихове посљедње активности на плану борбе против корупције и организованог криминала представљају основ за очекивање да ће Европска комисија у наредном периоду израдити Извјештај о испуњењу привремених мјерила.

Главни преговарач је поручио да Црна Гора остаје трајно посвећена свом европском путу који нема алтернативу, али и одржавању добросусједских односа и сарадње с државама региона заснованим на вриједностима које баштини ЕУ.

KEI

„Црна Гора је у процес интеграције у ЕУ ушла с јасним циљем да свој систем и друштво реформише, унаприједи и оснажи у складу с вриједностима модерних демократских система. Након више од шест година, резултати говоре да биљежимо видљив напредак и процес користимо као добру припрему за будуће чланство у Унији. До сада нам није фалило ни воље ни одлучности да се ухватимо у коштац са изазовима које овај процес носи и, увјеравам вас, да ће тако бити и убудуће“, рекао је Дрљевић.

KEI

Он је изнио очекивање да ће политка проширења, која је мјесто нашла и међу приоритетима претходних и актуелног, румунског, предсједавања, бити тренд који ће слиједити и остале чланице током својих предсједавања Савјетом ЕУ. „Надамо се да ће ова значајна полтика ЕУ изборити своје мјесто и подршку наћи у наредном сазиву Европског парламента и Европске комисије“, закључио је главни преговарач.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?