Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Конференцији предсједника парламената држава чланица ЈЈИ: Дијалог неопходан предуслов снажења партнерства

Објављено: 19.03.2019. 16:02 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Као држава која је чврсто посвећена мултилатерализму, очувању мира и јачању међусобног повјерења, Црна Гора сматра дијалог за неопходни предуслов снажења партнерства, како би небројени потенцијали могли бити валоризовани у различитим областима, пије свега, туризму, култури, одрживом рибаству, чистој енергији, казао је предсједик Владе Црне Горе Душко Марковић

„Цијенимо да као најмања држава овог региона представљамо мјесто сусрета, дијалога и сарадње“, рекао је премијер Марковић.

Отварајући XВИ конференцију предсједника парламената држава чланица Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ), која се у организацији Скупштине Црне Горе одржава у Будви, у оквиру годишњег предсједавања наше земље овом Иницијативом, премијер је нагласио значај размјене искустава међу чланицама ЈЈИ, као и снажења вриједности и стандарда који чине темеље наше блиске сарадње.

„Цијеним да је то, у временима бројних изазова са којима се суочава Европа и читав свијет ванредно важно. Комплексни изазови по стабилност нашег континента, изазивају широк спектар реперкусија и на наше економије, на наше развојне пројекте“, рекао је премијер.

Он је додао да је Западни Балкан неодвојиви дио европских вриједности и Црна Гора, као земља која је највише одмакла у процесу придруживања ЕУ, ће знати и моћи да све своје расположиве капацитете посвети сопственој и заједничкој европској будућности. 

„Црна Гора је данас чланица НАТО и у приступним преговорима са ЕУ улази у посљедњу и најважнију фазу. Ми не идемо напријед само испуњавајући задате обавезе из тог процеса, већ дослиједно радимо на свом развоју како бисмо као стабилна и развијена држава били поуздан партнер у Унији као што смо то у оквиру НАТО“, казао је предсједник Владе.

Развој наше економије, која већ двије године расте по стопи изнад 4,5 одсто и готово 11.000 више запослених, обим и квалитет страних инвестиција говори о чврстом и стабилном курсу Црне Горе - који је прије свега одређен и традицијом унутрашњег мултивјерског склада и добрим односима са сусједима.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Валоризација потенцијала у јадранско-јонском региону заснива се на питањима која су заједничка на потезу од Атине до Рима. Питања попут снажења демократије, одговорног управљања, очувања и обнове природних ресурса којима располажемо у овом дијелу Европе у доминантној мјери условљавају наше развојне циљеве“, рекао је предсједник Марковић.

Захвални смо, истакао је он, на сарадњи оствареној у области туризма, културе, заштите ванредно вриједног, јединственог, културног насљеђа.

„Ипак, сматрамо да је економска и искуствена размјена и даље у кашњењу у односу на ниво политичких односа које смо достигли. Управо у том сегменту, био бих склон да подстакнем чланове парламената ЈЈИ да кроз ангажман одбора и директне контакте наставе остваривати нове коридоре сарадње у нашој регији“, рекао је премијер.

Осврћући се на црногорско предсједавање Иницијативом, предсједник Марковић је казао да смо охрабрени динамиком активности које се спроводе на нивоу Парламената и то што, у областима које су важне за грађане свих наших држава, остварујемо вриједне резултате.

„И ми у Црној Гори смо том циљу безрезервно посвећени, па осим активног учешћа у великом броју регионалних иницијатива и организација, у сегменту науке смо иницирали формирање Међународног института за одрживе технологије, који би нашем региону и Југоисточној Европи требало да донесе јединствен концепт и модеран систем у области хадронске канцер терапије и истраживања у биомедицини“, рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Позитивним је оцијенио жељу Републике Сан Марино да приступи Иницијативи и изразио наду да ће се то десити на предстојећем министарском савјету Иницијативе у Будви, у мају ове године.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?