Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора одлучном борбом против криминала показала спремност за нову фазу преговора

Објављено: 20.03.2019. 16:48 Аутор: КЕИ
Одлучна борба против организованог криминала у Црној Гори, која је недавно резултирала хапшењима чланова организоване криминалне групе, спречавањем тешких злочина и напретком у кључним истрагама, јасан је показатељ да је држава спремна за наредну фазу преговарачког процеса, поручили су представници црногорских институција на састанку у Бриселу.

У Бриселу је одржан састанак Радне групе Савјета Европске уније за проширење и држава које преговарају о приступању ЕУ (ЦОЕЛА) на тему најновијих резултата у области борбе против високе корупције и организованог криминалана.

Главни преговарач Александар Дрљевић подсјетио је да је од последњег састанка са ЦОЕЛА-ом у октобру 2018. године, Црна Гора отворила преговарачко поглавље 27, изразивши очекивање да ове године буде отворено и поглавље 8. Кад је у питању срж преговарачког процеса, владавина права, указао је да су Радним документом ЕК о стању у поглављима 23 и 24 препознати бољи резултати борбе против организованог криминала него у претходним годинама.

„Резултати су оно што желимо данас да представимо, како бисмо вас додатно увјерили да смо спремни за наредну фазу преговарачког процеса. Недавни одлучни напад против организованог криминала у Црној Гори резултирао је низом хапшења чланова организоване криминалне групе, спречавањем бројних тешких злочина и значајним напретком у кључним истрагама“, рекао је главни преговарач.

KEI

Чланица Преговарачке групе за поглавља 23 и 24 и шефица Радне групе за поглавље 23, Маријана Лаковић је пружила пресјек укупног напретка у области владавине права. Информисала је чланове ЦОЕЛА-е о изради нове Стратегије за реформу правосуђа за четворогодишњи период, новог информационог система правосуђа, као и о унапређењу просторних капацитета правосудних институција. Кад је у питању унапређење слободе медија, представила је најновије активности које се предузимају с циљем имплементације препорука Европске комисије, Савјета Европе и Уједињених нација. „Влада је одлучна да гарантује и унапређује слободу медија која представља основну вриједности сваког демократског друштва. То су потврдиле координисане акције правосудних органа и полиције које су довеле до помака у истрагама напада на новинаре“, саопштила је Лаковић.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић је представио активности СДТ-а у борби против организованог криминала и корупције на високом нивоу, са освртом на предмете који су у сфери интересовања јавности, Катнић је казао да су у 2018. години покренуте финансијске истраге у седам предмета против 47 физичких и 10 правних лица. За кривична дјела организованог криминала у 2018. години је подигнуто 13 оптужница којима је оптужено 87 лица, за кривична дјела високе корупције 12 оптужница против 31 лица, док је за кривично дјело прање новца подигнута једна оптужница против једног лица.

KEI

Помоћник директора Управе полиције за Сектор криминалистичке полиције, Енис Баковић, рекао је да је добра сарадња Управе полиције и државних тужилаштава, као и међународна сарадња са ЕУРОПОЛОМ, ИНТЕРПОЛОМ и државама чланицама ЕУ, резултирала бројним акцијама у којима су ухапшени чланови организованих криминалних група и заплијењена велика количина дроге и цигарета.

Директор Агенције за спрјечавање корупције Сретен Радоњић представио је резултате АСК у протеклој години. Посебно се осврнуо на рад Агенције када је ријеч о примјени Закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања, истакавши да је током претходне три године АСК покренула 486 прекршајних поступака против политичких субјеката и органа власти због кршења Закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања.

Представници држава чланица ЕУ су похвалили резултате Црне Горе на плану борбе против корупције и организованог криминала, наводећи да све државе чланице то треба да препознају и подрже што скори прелазак Црне Горе у наредну фазу преговора. Увјерени су, како су поручили, да ц́е политика проширења остати високо на дневном реду ЕУ и након избора за Европски парламент у мају.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?