Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Црногорске институције способне су и спремне да заштите уставно-правни поредак наше земље

Објављено: 20.03.2019. 20:25 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
        
Црногорске институције способне су и спремне да заштите уставно-правни поредак наше земље у било ком тренутку и у било којим околностима, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић одговарајући у Скупштини Црне Горе на питања посланика ЛП Андрије Поповића у оквиру института Премијерског сата. 

Ово темељи, прецизирао је Предсједник, на чињеници да је Црна Гора држава изграђених институција, чланица НАТО-а, политички стабилна земља утемељених демократских и европских вриједности. 

„Дакле, упркос изазовима који нас прате, укључујући и сваки дан мандата ове Владе и овог Парламента – истрајавамо на плану заштите државе, заштите грађана и њихових интереса, а покушаји дестабилизације учинили су да наш безбједносни апарат сваког дана постаје све компактнији, а држава све стабилнија“, рекао је премијер Марковић. 

Предсједник Владе је истакао да европска и евроатлантска будућност, као ни независност Црне Горе, ничим не могу бити угрожени: “Желим да вјерујем да то не желе ни демонстранти, који протест виде као начин за исказивање мишљења поводом дозвољених циљева који их обједињују. Такође, вјерујем да они не желе рушити, већ градити”. 

Он је истакао да нећемо дозволити стварање атмосфере преврата, за коју је посланик Поповић изразио забринутост. Он је додао да су протести демократски и легитиман начин испољавања мишљења и истицања захтјева те да их разумијемо посебно онда када су мотивисани жељом за побољшањем стандарда и квалитета живота грађана. 

Остварени видљиви резултати на побољшању квалитета живота грађана

“Међутим, морамо се сагласити да Влада на томе свакодневно ради. А на свега пола мандата и уз запажене резултате који су видљиви, мјерљиви и такорећи свакодневни”, рекао је премијер. 

Указао је да је економија расла по стопи од скоро 5 одсто у претходних двије године, да су отварана нова радна мјеста са ефектом смањења незапослености за 12.000 лица у односу на 2016. годину, да су остварени рекорди у туризму и пољопривреди, остварен развојни замах у инфраструктури, равномјеран регионални развој. 

Казао је да му резултати дају за право да каже да нема мјеста протестима поводом рада Владе: “Она је обезбиједила бесплатно школовање за студенте, 1.500 нових мјеста за дјецу у вртићима, реконструкцију и изградњу преко 150 објеката у просвјети и здравству, са новим радним мјестима у овим секторима”.

У првој години имплементације бесплатног студирања, подсјетио је Предсједник, Влада је издвојила 1,5 милиона еура за ову намјену, а лијечење наших грађана у реномираним клиникама у иностранству током 2017. и 2018. године коштало је 16,5 милиона еура. Предсједник је навео да без обзира на примјере добрих резултата, простора за побољшање стања у свим друштвеним сегментима има, па и у економском и политичком животу: “Али дијалог о томе првенствено треба да се води у оквиру институција које су у Црној Гори легитимне, и функционалне”. 

Неутемељени захтјеви за оставком Владе

Премијер је казао да су неутемељени захтјеви за оставком Владе јер она има подршку у Парламенту у којем је изабрана. 

“Највећи дио грађана који на улици траже оставку Владе, ни онда кад се Влада бирала а ни данас, нијесу давали подршку политикама које су је конституисале. Они су дали подршку некој другој политици, која треба да буде представљена у овом Дому. Због тога их позивам да у Скупштини покрену иницијативу за оцјену и провјеру рада Владе, а као замјеник предсједника Демократске партије социјалиста спреман сам да затражим да посланици наше странке подрже такву иницијативу”, казао је премијер. 

Као примјер да смо спремни да водимо дијалог о свим важним друштвеним питањима, свједочи и случај изградње вртића у Бару, коју смо обуставили: “Ми у Влади пажљиво слушамо шта грађани имају да нам кажу”. 

Дакле, појаснио је предсједник Владе, грађански протести, а не политички, резултирали су одлуком Владе да градимо вртић на новој локацији. За искључиво добро дјеце и њхових породица.


КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
      
 
            

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?