Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: За изградњу аутопута нећемо платити ни еуро више од уговореног

Објављено: 20.03.2019. 20:45 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
       
Црна Гора неће платити ни један еуро више од уговором предвиђене суме за изградњу аутопута, нити ће држава бити оштећена за иједан цент, а нетачно је и да ће додатни трошак бити 134 милиона еура, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић одговарајући у Скупштини Црне Горе на питање посланика Бошњаке странке Ервина Ибрахимовића, у оквиру института Премијерског сата.

„Уговором предвиђена сума од 10% за накнадне и непредвиђене радове износи 81 милион еура, и представља средства из којих ће се исплатити изградња прве фазе радова на Смоковцу; изградња система за водоснабдијевање локалног становништва; и изградња система за напајање електричном енергијом. Дакле, све“, појаснио је предсједник Марковић.

Указујући да је изградња аутопута најзахтјевнији и најсложенији пројекат који се тренутно реализује у Црној Гори, премијер Марковић је казао да су од једног дијела медија и јавности учестала оспоравања овог пројекта, кроз пласирање нетачних информација и афирмисање некредибилних аналитичара, односно непоузданих извора таквих информација.

Истакао је да учестале наводе да ће држава бити оштећена за 134 милиона еура наводним пропустима до којих је дошло приликом припрема за градњу ауто-пута, демантују бројне и неспорне чињенице.

Уговор о пројектовању и изградњи приоритетне дионице Смоковац-Матешево закључен је, појаснио је Предсједник, на темељу Идејног пројекта, а не на бази Идејног рјешења, како се недавно могло чути у појединим црногорским медијима.

„У Идејном пројекту дефинисан је почетак дионице Смоковац-Матешево од стационаже «нула» која се налази након будуће петље Смоковац, гледано из правца Подгорице. Уговором је јасно дефинисана обавеза Извођача радова да уради Главни пројекат, изгради, набави и угради опрему и инсталације за дионицу Смоковац – Матешево, у дужини од 41 км, почевши од стационаже „нула““, казао је предсједник Марковић.

Све наведено – за цијену од 809,5 милиона еура.

Предсједник Владе је додао да је Уговором утврђено и да се уговорена цијена може кориговати до 10% у случају потребе за извођењем накнадних и непредвиђених радова.

„Током припреме Пројектног задатка за Главни пројекат ове дионице аутопута, који је саставни дио уговорне документације, препознати су и радови које је потребно реализовати у оквиру планиране инвестиције. Дакле, не може се говорити о (цитирам) – „заборављеним радовима““, рекао је премијер Марковић.

Ради додатног појашњења – петља Смоковац није заборављена већ је она, сходно Детаљном просторном плану аутопута Бар – Бољаре, саставни дио једне од сљедећих дионица аутопута, и то дионице Смоковац – Фармаци. Главним пројектом петље Смоковац предвиђено је да се она реализује фазно, управо из разлога квалитетног и свеобухватног прикључења Главног града на приоритетну дионицу аутопута Бар – Бољаре.

Обезбиједити услове и за водоснабдијевање локалног становништва

Предсједник Марковић је казао да је оцијењено као рационално и изузетно важно да се приликом изградње аутопута обезбиједе услови и за водоснабдијевање локалног становништва, као и за будуће развојне потребе подручја која гравитирају коридору аутопута, што превазилази потребе аутопута као инфраструктурног објекта.

„Инфраструктура и опремање аутопута не треба да служи само себи, то јест аутопуту – већ градовима, селима, насељима и грађанима који у њима живе“, реако је предсједник. 

Он се осврнуо и на коментари да пројектом није предвиђено напајање електричном енергијом. Казао је да је Уговором јасно дефинисана обавеза Инвеститора за обезбјеђење прикључака за електричну енергију на траси аутопута, док ће касније обезбјеђивање средстава за управљање електро-енергетском инфраструктуром, сходно Закону о енергетици, преузети Црногорски електропреносни систем (ЦГЕС) и Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС).

„Ни овдје, као ни у случају водоснабдијевања, нема ничег „пропуштеног“ или „заборављеног““, истакао је премијер.

Обезбијеђена средства за финансирање прве дионице аутопута

Средства за финансирање прве дионице аутопута, односно за ануитетну отплату кредита, су обезбијеђена, казао је премијер Марковић.

„Чињеница је и да захваљујући квалитетној финансијској консолидацији цијелу једну рату кредита можемо исплатити само од боље наплате пореза у прошлој години која је у односу на 2017. годину била већа за 180 милиона еура“, навео је он.

„Захваљујући ванредним напорима Владе и Министарства – данас су први километри аутопута већ формирани на терену; по њима се пролази; мостови повезују клисуре; а пробијени тунели су планине и брда претворили у цесту. Због свега тога – могу да Вам потврдим да ћемо већ током наредне године пустити у саобраћај аутопут од Подгорица до Матешева, на добро свих грађана и добро Црне Горе, рекао је предсједник Марковић.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
      
 
            

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?