Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада донијела Одлуку о отварању Генералног конзулата Црне Горе у Истанбулу

Влада Црне Горе је на данашњој сједници донијела Одлуку о отварању Генералног конзулата Црне Горе у Истанбулу. Ширењем мреже дипломатско-конзуларних представништава Влада иде у сусрет потребама и интересима дијаспоре - црногорских исељеника, са циљем да се на што ефикаснији и ефективнији начин посвети рјешавању њихових статусних питања као и свакодневном унапрјеђењу њихових веза са матицом.

Отварањем Генералног конзулата у Истанбулу уважене су вишегодишње молбе црногорских исељеника и удружења из Истанбула, који су у више наврата истицали проблем удаљености Амбасаде Црне Горе у Анкари. Наиме, број црногорских исељеника у Истанбулу се процјењује на оквирно стотину хиљада. Додатно, у Истанбулу постоје четири удружења која окупљају црногорске исељенике.

Важан разлог отварања Генералног конзулата у Истанбулу јесте и адекватно пружање конзуларних услуга и заштита црногорских грађана. Влада је, такође, имала у виду и чињеницу да је Истанбул саобраћајно чвориште за авиосаобраћај ка многим свјетским дестинацијама, због чега служи као транзитни град за значајан број путника из Црне Горе. Имајући у виду наведено, капацитети Генералног конзулата биће усмјерени и на пружање адекватне конзуларне помоћи и услуга у овој области.

Важан разлог отварања Генералног конзулата у Истанбулу је и могућност повећања обима економске сарадње са Турском.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?