Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Преговарачка група и амбасадори ЕУ на радном доручку: Очекујемо да ЕУ препозна резултате које остварујемо

Објављено: 22.03.2019. 18:12 Аутор: КЕИ
Црна Гора очекује да Европска унија у овогодишњем извјештају препозна напредак који је држава остварила на свим пољима и да се, након избора за Европски парламент, снажније посвети интеграцији земаља Западног Балкана у ЕУ и њиховим реформским процесима, поручили су представници Преговарачке групе на састанку са амбасадорима држава чланица.

Главни преговарач, Александар Дрљевић, и чланови Преговарачке групе данас су на радном доручку, организованом у сарадњи са Фондацијом Конрад Аденауер, са амбасадорима држава чланица ЕУ разговарали о резултатима које је Црна Гора остварила у приступним преговорима, као и предстојећим активностима.

KEI

Преговарачи Маријана Лаковић, Љиљана Симовић, Биљана Јакић, Никола Фабрис, Радана Дамјановић, Ангелина Живковић, Саша Радуловић, Ивана Глишевић Ђуровић и Никола Вујовић упознали су представнике држава чланица ЕУ са даљом динамиком рада у поглављима за која су задужени.

Главни преговарач је истакао да Црна Гора остаје посвец́ена реформама, уз увјерење да ће и сама ЕУ остати привржена циљевима постављеним у Стратегији проширења и на Самиту у Софији.

„Надамо се да ц́е нови састав Европске комисије, и након избора у мају, без сумње остати чврсто посвећен политици проширења, уз исту, ако не и снажнију подршку приступању Црне Горе ЕУ. Ми ћемо, без обзира на дешавања унутар ЕУ, наставити да испуњавамо наше обавезе у свим преговарачким поглављима, јер оне воде квалитетнијем животу наших грађана. Свјесни смо да испуњавање већине завршних мјерила подразумијева квалитетну имплементацију за коју је потребно вријеме, али смо одлучни да процес квалитетно доведемо до краја “, рекао је Дрљевић.

Преговарачи су амбасадорима ЕУ пружили пресјек стања у свим преговарачким областима. Посебно је указано на резултате у владавини права, који су недавно представљени и у Бриселу, а који препоручују Црну Гору за наредну фазу преговора. Састанку је присуствовао и главни специјални тужилац Миливоје Катнић, који је представницима земаља чланица ЕУ представио активности СДТ-а у борби против организованог криминала и корупције на високом нивоу, са освртом на предмете актуелне у јавности.

Наглашено је да се на плану испуњења завршних мјерила у преговарачким поглављима истиче седам области у којима Црна Гора биљежи највећи напредак, и то у поглављима 6 – Привредно право, 7 – Право интелектуалне својине, 10 – Информатичко друштво и медији, 20 – Предузетништво и индустријска политика, 21 – Транс-европске мреже, 28 – Заштита потрошача и здравља и 31 – Вањска, безбједносна и одбрамбена политика.

Представници држава чланица ЕУ истакли су да је Црна Гора од почетка преговора направила изванредан напредак на путу према ЕУ, као и да су спроведене реформе препознате на свим европским адресама. Са преговарачима су разговарали о предстојећим обавезама и пренијели подршку за наставак реформских процеса који ће водити чланству у ЕУ.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?