Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на конференцији о предузетништву и иновацијама: Црна Гора ће развијати економију базирану на знању и иновацијама

Објављено: 25.03.2019. 15:24 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Црна Гора ће развијати економију базирану на знању и иновацијама, а истовремено ће радити и на заустављању одласка талентованих у друге земље, казао је предсједник Владе Душко Марковић на конференцији поводом завршетка пројекта „Ка предузетничко-иновационом екосистему у Црној Гори”.

„Црна Гора може да развија ову економију будућности. Не само да може, већ треба и мора да се држи тог пута. Тренутно овај сегмент наше привреде није на нивоу на којем бисмо то жељели, међутим могућности и шансе који постоје на тржишту су веома атрактивне за многе талентоване предузетнике и истраживаче”, рекао је премијер Марковић.

Паралелно са развојем, додао је он, радићемо да зауставимо одлазак талената у друге земље, из којих је пословање на међународном плану лакше. Иновативни и млади предузетници, посебно у области информационих технологија, као и старији, искуснији иноватори и истраживачи – већ траже боље услове за реализацију својих идеја у Црној Гори: “Са овог догађаја поручујем да ћемо их обезбиједити, како бисмо добили нову виталну енергију за нашу привреду”.

Подсјетивши на податке Монстата о расту економије од 4,9 одсто за прошлу годину, те указавши на пораст производње у већем броју привредних дјелатности уз повећање извоза, премијер је казао да имамо реалне основе за оптимизам. Он је истакао да је један од приоритета Владе унапређење пословног амбијента за раст и ширење бизниса заснованог на знању, а уз помоћ наших партнера из ЕУ.

„Влада је направила прецизан план. Усвојили смо Програм подстицања иновативних стартапова, који се увелико ослања на пројекат који нас је данас овдје окупио. Радићемо на креирању конкретних повољних законодавних услова – као што су пореске олакшице, краће административне процедуре и боља заштита интелектуалне својине; као и на креирању нових финансијских инструмената који ће усмјеравати дјелатност бизниса ка перспективним иновацијама и онима које помажу у рјешавању наших локалних проблема и изазова”, рекао је предсједник Владе.

Он је додао да је неопходно радити и на мијењању културе рада која мора бити ојачана на сваки начин – кроз неформално образовање, медије, па и предузетнички приступ саме администрације, државне и локалне.

„Од почетка године спроводимо Програм који смо усвојили – ускоро ће уз подршку Свјетске банке бити ангажовани стручњаци који ће радити на изради новог, модерног законодавног оквира за подстицање иновативних бизниса путем фискалних и других мјера. Најважније, основали смо централну институцију нашег екосистема – Научно-технолошки парк Црне Горе”, казао је премијер Марковић.

У овом послу, истакао је он, кључна су партнерства и прецизирао да смо их успоставили на националном плану, што показује и данашњи догађај. Примјери бизниса и квалитетних примијењених истраживачких пројеката треба да постану видљиви узори и за друге токове наше економије.

„Ову транзицију није лако остварити – неким западним земљама за то је требало више од 20 година. Ми можемо користити њихова знања и искуства – како би наша транзиција била што бржа и успјешнија”, казао је предсједник Владе Црне Горе.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Он је подсјетио да Црна Гора предводи и велику регионалну иницијативу, успостављања Међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи, који ће сам по себи бити један снажан мотор унапређења технолошког амбијента у нашем региону.

„Видјели смо да се ова иницијатива нашла и у препорукама ЕУ експерата који су данас овдје, с предлогом да Црна Гора развије макар још једну сличну крупну иницијативу на националном плану, што је задатак за промишљање свих нас”, рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је захвалим Европској комисији, Свјетској банци и члановима научне дијаспоре Црне Горе који подржавају нашу земљу указујући на начине како градити капацитете за политику о којој данас говоримо.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?