Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Резиденцијални боравак у Паризу шанса за црногорске умјетнике

Објављено: 26.03.2019. 16:07 Аутор: Министарство културе

MKUМинистар културе Александар Богдановић је током званичне посјете Републици Француској посјетио један од најпрестижнијих простора за резиденцијални боравак и рад умјетнике у западној Европи, Ците Интернатионале дес Артс. Током посјете, министар Богдановић је разговарао са њиховим руководством о могућностима јачања сарадње кроз дужи боравак наших умјетника на резиденцији у Паризу, као и повећању квоте цногорских умјетника који ће сваке године бити у програму резиденцијалног боравка.

„Стварање услова за веће учешће црногорских умјетника у програмима резиденцијалног боравка у Паризу и другим европским пријестоницама културе, један је од приоритетних активности Министарства културе. На тај начин отварамо могућности и подстичемо наше умјетнике, који су најбољи амбасадори црногорске културе и умјетности, на размјену искустава са умјетницима из свих дјелова свијета, али и стицање нових знања и савремених вјештина.“, истакао је током разговора министар Богдановић.

Саговорници су оцијенили веома важним и могућност размјене умјетника на бази реципроцитета, након успоставјања креативних хабова у Црној Гори. То представља шансу за интензивнију културну сарадњу и успостављање размјене умјетника измедју црногорског удружења ликовних умјетника и корисника програма резиденцијалног боравка у Паризу, констатовали су учесници састанка.

„Ците Интернатионале дес Артс један је од највећих умјетничких резиденција у Европи. Располаже са 326 студија које користе 52 земље свијета, а у њима сваке године борави преко 1200 умјетника. Имамо велики број програма који окупља умјетнике из цијелог свијета, а сарадњу са Црном Гором желимо додатно да унаприједимо“, истакао је Винсент Гонзалес, главни менаџер за умјетничке резиденције.

Било је ријечи и о размјени добрих искуства и пракси у области умјетности, а најављена је и посјета руководства овог резиденцијалног комплекса Црној Гори.

Министар је посјетио и црногорску умјетницу Тијану Тодоровић која тренутно борави на резиденцијалном боравку у Паризу. Она је указала на значај и потребу да црногорски умјетници бораве у умјетничким резиденцијама у Европи, истичући да јој је боравак у Паризу омогућио стицање нових знања, али и сарадњу са бројним умјетницима из свијета.

Предсједник Удружења ликовних умјетника Црне Горе Игор Ракчевић изразио је задовољство досадашњом сарадњом и оцијенио веома важним наставак сарадње са Ците Интернатионале дес Артс, који представља један од најпрестижнијих умјетничких резиденција у Европи. Током састанка, Ракчевић је указао на важност и потребу црногорских умјетника за резиденцијалним боравком у Паризу, те подржао активности Министарства у правцу изналажења модела да се обезбиједи дужи период боравка, већег броја црногорских умјетника, у резиденцији у Паризу.

Министар Богдановић налази се у званичној посјети Републици Француској током које се састао са министром културе Републике Француске Франком Риестером.










Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?