Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са њемачким привредницима: Инвестирајте у Црну Гору, она је стабилна и безбједна држава

Објављено: 28.03.2019. 18:31 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Црна Гора је стабилна и безбједна држава, више од двије деценије је дио рјешења а не проблема у региону и као таква окренута убразном економском расту и развоју, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на састанку са делегацијом Одбора њемачке привреде за Источну Европу, која борави у Подгорици.

„Црна Гора је најбрже растућа економија у региону, а стопа економског раста од 4,9 одсто остварена прошле године, међу највећима је и у Европи“, истакао је предсједник Владе Црне Горе.

Указао је и на неке друге показатеље успјешне економске политике – раст у индустријској производњи и прехрамбеној индустрији, повећање извоза за преко 18 одсто, смањење стопе незапослености од шест процената као и повећање броја запослених за преко 12.000. Прошле године је остварен и суфицит текућег буџета у износу од 150 милиона еура.

„Кључни сектори наше економије су туризам, енергетика, пољопривреда, а активно радимо и на ревитализацији индустрије“, рекао је премијер Марковић.

Као важан предуслов даљем расту, предсједник Марковић је навео развој свеукупне инфраструктуре. У том контексту је указао и на фонд који ће за ову намјену бити формиран кроз инвестициони програм економског држављанства.

Оцијенио је да очекује значајан подстицај бржем развоју кроз изградњу аутопута, енергетску инфраструктуру као и валоризацију аеродрома и Луке Бар, за коју су њемачки привредници исказали интересовање.

„Наше напоре да убрзамо развој, да отварамо нова радна мјеста и подижемо стандард грађана реално успоравају и нека ограничења са којима се суочавамо. То се прије свега односи на наше напоре у унапређивању нивоа владавине права, који укључује ефикасност и поузданост правосуђа, даљу борбу против корупције и организованог криминала, реформу јавне управе“, казао је премијер Марковић.

Упркос оствареном значајном напретку у овим областима и даље постоје изазови, за које имамо рјешења али нам треба и новца и времена да даље јачамо институције за спровођење закона и нашу јавну администрацију учинимо ефикасном и јефтином.

Њемачки привредници су поздравили овакав приступ, посебно похвалили улогу Црне Горе као фактора стабилности у региону и истакли значај нашег чланства у НАТО. Одговарајући на интересовање везано за динамику преговора са ЕУ, премијер Марковић је казао да се Црна Горе није фокусирана на рокове већ на јачање својих унутрашњих потенцијала да би могла у пуном капацитету да преузме обавезе пуноправне чланице Уније.

Привредници из Њемачке су исказали конкретно интерсовање и за инвестиције у енергетику, инфраструктуру, сектор безбједности и одбране као и заштиту животне средине.

Указујући на одређене повољне пореске стопе које пословни амбијент чине подстицајним, премијер Марковић је позвао њемачке инвеститоре да чешће долазе и више улажу у Црну Гору.
            
                                                    
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: Премијер Душко Марковић са делегацијом Одбора њемачке привреде за Источну Европу - кадрови

Фото: Премијер Душко Марковић са делегацијом Одбора њемачке привреде за Источну Европу (32,4 МБ)

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?