Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Бијелој са челницима Дамена и Порто Монтенегра: Ово је пројекат који мијења ЦГ економију, доноси десетине милиона еура и стотине нових радних мјеста

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и челници реномиране холандске бродограђевне компаније Дамен Комер Дамен и Порто Монтенегра Њ.Е. Мухамед Ал Шаибани сагласили су се у уторак на састанку у Бијелој да се пројекат транзиције некадашњег бродоградилишта у сервис луксузних јахти успјешно развија у складу са плановима, да представља нови вид развоја наше земље, те да се очекује да у новој индустрији када буде у пуном погону буде запослено до 450 радника.

Компанија Дамен, која запошљава 10.000 људи у 35 бродоградилишта на пет континената, гради 160 пловила сваке године и остварује годишњи промет од двије милијарде еура, представила је план транзиције бившег бродоградилишта. План предвиђа да у првој сезони 2020/2021. ремонтују 14 јахти, док у петој и шестој години очекују достизање пуног капацитета – 100 јахти годишње уз запошљавање просјечно више од 400 људи.

„То значи да нам је потребно много запослених. Желимо што прије да сазнамо да ли су људи из Црне Горе заитнересовани да раде. Хоћемо да им обезбиејдимо обуку и усавршавање у нашим бродоградилиштима у Сјеверној Еворпи, а у Бијелој да формирамо програм обуке приправника“ – саопштили су предсједнику Владе челници Дамена.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Премијер Душко Марковић је рекао је на састанку, након обиласка локације, да је одушевљен оним што је имао прилике да види будући да је ријеч о једном од пројеката који мијења црногорску економију.

„Дуго сам чекао овај тренутак. Било је изазова, али смо их заједно превладали. Овај пројекат је значајан за цијелу Црну Гори јер мијења читаву филозофију нашег развоја. Ми на овом пројекту најприје рјешавамо питање животне средине и отварамо нову индустрију која је чиста. Истовремено повезујемо нашу туристичку привреду и индустрију. Зато је ово нова ера у економском развоју Црне Горе. То мора да разумије сваки службеник државне администрације. Свако евентуално ограничење ће бити превладано. Овдје видим перспективу за младе људе и зато сам задовољан што је Дамен овдје. Ваше искуство и ваше знање потребно нам је чак више од новца. Имате пуну подршку Владе“ – рекао је на састанку предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је у контексту значаја развоја заснованог на чистим технологијама подсјетио да је Влада издвојила 50 милиона еура за ремедијацију пет локација: бившег бродоградилишта у Бијелој, одлагалишта чврстог отпада и базена црвеног муља у некадашњем Комбинатау алуминијума, јаловишта рудника Шупља стијена и депоније пепела и шљаке термоелектране Маљевац.

Оптимизам су након састанка подијелили и челници конзорцијума Дамена и Порто Монтенегра који је 30. новембра 2018. године закључио са Владом Уговор о концесији бродоградилишне луке у Бијелој са циљем трансформације некадашњег бродоградилишта у сервис луксузних јахти.

Предсједник Дамен Групе је изразио посебну захвалност предсједнику Владе на ангажман на овом пројекту.

„Веома сам захвалан да смо уз помоћ Владе Црне Горе, а нарочито Премијера забиљежили напредак у чишћењу Бродоградилишта и да ћемо вјероватно у марту идуће године кренути са операцијама“ – рекао је након састанка Комер Дамен.

Извршни директор и члан Управног одбора Порто Монтенегра Дејвид Маргасон је изјавио након састанка да је одушевљен тиме што је, након дуге припреме, коначно у току ремедијација и почетак транзиције бродоградилишта.

„Веома сам задовољан тиме да је наша инвестиција у протеклих десет година у туризам коначно донијела нове инвестиције у тај бизнис“ – рекао је Дејвид Маргасон.

Премијер Душко Марковић је посебно разговарао и са извршним директором Инвестмент Цорпоратион оф Дубаи и предсједником Управног одбора Порто Монтенегра Њ.Е. Мохамедом Ал Шаибанијем.

На састанку је било ријечи о плановима за даљи развој Порто Монтенегра као једног од најзначајнијих туристичких ресурса наше земље као и о плановима за проширење туристичке понуде.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?