Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Поштовање људских права услов и покретач укупног развоја Црне Горе

Објављено: 02.04.2019. 21:14 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREПоштовање људских права и слобода било је и остало основни услов и покретач демократског, друштвеног и економског развоја Црне Горе, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на састанку са генералним секретаром ОЕБС-а Томасом Гремингером данас у Подгорици.

Потпредсједник је указао да ће током 2019. године Црна Гора остати примарно фокусирана на испуњавање обавеза из процеса приступања ЕУ. „Наша амбиција је да се што прије отвори преостало преговарачко поглавље које се односи на конкурентност, али и да коначно добијемо прилику да наставимо процес привременог затварања преговора у појединим поглављима“, нагласио је.

Потпредсједник Пажин је саопштио да Црној Гори предстоји усвајање и спровођење кључних реформских закона у области медијског, изборног и антидискриминационог законодавства. У том контексту, изразио је пуну спремност владајуће већине да се кроз дијалог са представницима опозиције у демократским институцијама дође до најбољих законских рјешења и обезбиједи још снажнија заштита права и слобода црногорских грађана.

Генерални секретар Гремингер је рекао да ОЕБС у потпуности подржава настојања да се политички дијалог о кључним реформским процесима одвија у Скупштини Црне Горе. Оцијенио је да је Црна Гора снажан и посвећен партнер Организације за европску безбједност и сарадњу и изразио спремност организације да настави да сарађује са црногорским институцијама у кључним областима попут владавине права, медијске реформе, сајбер безбједности и рефоме изборног законодавства.

Говорећи о реформи изборног законодавства, потпредсједник је нагласио да се Влада снажно залаже за прихватање свих препорука Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), додајући да су све препоруке за које је била довољна проста већина у Скупштини већ прихваћене. Саопштио је, такође, да постоји пуна спремност парламентарне већине да кроз отворени дијалог са опозицијом буду прихваћене и реализоване и преостале препоруке које захтјевају квалификовану већину у Скупштини Црне Горе.

Потпредсједник Пажин је указао да слободни, независни и плуралистицки медији представљају неопходан предуслов развоја сваког демократског друштва, као и да државе имају примарну одговорност да обезбиједе поштовање и заштиту слободе говора и слободе медија. Захвалио је ОЕБС-у на експертској подршци током израде медијских закона, оцјењујући да је ријеч о прописима који су од изузетног значаја за даљи демократски развој и укупан напредак црногорског друштва.

У том контексту, изразио је очекивање да ће сви политички актери препознати своју одговорност и дати пуни допринос да ова и друга значајна законска рјешења, која директно утичу на остваривање права и слобода црногорских грађана, буду подробно размотрена и усвојена у Скупштини.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?