Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подршка Њемачке за даљи напредак у владавини права

Објављено: 02.04.2019. 22:15 Аутор: КЕИ
Црна Гора у значајној мјери предњачи у односу на друге земље које претендују да буду чланице Европске уније, оцијењено је током посјете црногорске делегације Берлину, и поручено да ће наставак квалитетног спровођења реформи, уз подршку европских партнера, посебно Њемачке, довести до даљег напретка у области владавине права.

Црногорску делегацију, коју је предводио главни преговарач Александар Дрљевић, чинили су преговарач за поглавља 23 и 24 Маријана Лаковић, главни специјални тужилац Миливоје Катнић, помоћник директор Агенције за спрјечавање корупције Саво Милашиновић, и помоћник директора Управе полиције за Сектор криминалистичке полиције Енис Баковић. Они су, током посјете Берлину, њемачким колегама представили најновије резултате у области борбе против корупције и организованог криминала, који показују да је Црна Гора спремна за нову фазу преговарачког процеса.

Чланови делегације су имали састанке са шефом Одјељења за вањску политику, безбједносну политику и глобална питања у Уреду савезне канцеларке шефом Реферата за тешки и организовани криминал у Савезном министарству унутрашњих послова Јоахимом Бертелеом, сталним замјеником савјетника за европску политику канцеларке Францом Ноједером, шефом Реферата за тешки и организовани криминал у Савезном министарству унутрашњих послова Свеном Бергером, као и саспецијалним изаслаником за Југоисточну Европу, Турску и државе ЕФТА у Савезном министарству вањских послова Кристијаном Хелбахом. Разговарали су и са шефицом Одјељења за људска права, међународно право и начелна питања права ЕУ Алмут Витлинг-Фогел, као и замјеником шефа Одјељења за Европу у Савезном министарству вањских послова Томасом Осовским.

„Државни органи показују одлучност да све расположиве ресурсе усмјере у правцу остваривања убједљивих резултата у областима од значаја. Очекујемо да све чланице ЕУ препознају најновије резултате Специјалног државног тужилаштва, Управе полиције и Агенције за спрјечавање корупције у области борбе против корупције и организованог криминала и да ћемо ускоро добити Извјештај о испуњењу привремених мјерила у поглављима 23 и 24, а потом и завршна мјерила“, саопштили су представници црногорске делегације.

KEI

Констатовано је да је Црна Гора постигла значајан напредак када је у питању борба против организованог криминала, а посебно су наглашени резултати постигнути у сарадњи с државама ЕУ и региона, као и захваљујући међународној сарадњи црногорске полиције са ЕУРОПОЛ-ом и ИНТЕРПОЛ-ом.

Изражено је задовољство због израде Меморандума о сарадњи између Министарства правде Црне Горе и њемачког Министарства правде и заштите потрошача који ће препознати све области и потенцијалне пројекте, када је у питању сарадња та два ресора. Такође, њемачка страна је указала на могућност потписивања споразума за безбједност као инструмента за сарадњу који се односи на размјену података у борби против организованог криминала између Црне Горе и Њемачке.

Саговорници су оцијенили да је постигнут значајан напредак у области владавине права, а да је додатне напоре потребно усмјерити на области у којима прогрес није у довољној мјери остварен, а све у циљу достизања ЕУ стандарда и бољег квалитета живота грађана.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?