Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијери Марковић и Данчила: Румунија снажно подржава ЕУ интеграцију ЦГ и отварање Поглавља 8, Западни Балкан нам је приоритет

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједници влада Црне Горе и Румуније Душко Марковић и Василика-Виорика Данчила сагласили су се у Букурешту да двије државе гаје отворене пријатељске односе и партнерство у НАТО-у, да обје теже продубљивању економске сарадње, те да успјешно окончање европске интеграције Црне Горе и наставак европске интеграције осталих држава Западног Балкана представљају најбољи оквир за стабилност овог дијела Европе.

„Разговарали смо о развоју билатералних односа, успјешној сарадњи у оквиру НАТО-а као и потенцијалима за јачање наших односа. Црна Гора, као чланица НАТО-а, земља у одмаклим преговорима са Европском унијом и са једном од највећих стопа економског раста у Европи, жели партнере из ЕУ и НАТО-а са којима може развијати и успјешну економску сарадњу“ – рекао је премијер Душко Марковић на заједничкој конференцији за медије након званичних разговора.

Премијерка Данчила рекла је Црна Гора држава која може служити као примјер у нашем региону и додала да је Западни Балкан приоритет Румуније. Предсједница румунске Владе је истакла да је политика Букурешта да свака држава у интеграционом процесу буде вреднована засебно према успјеху који постигне.

Предсједник Владе Црне се захвалио домаћину на подршци и рекао да наша земља потпуно разумије и подржава напоре које Румунија улаже у испуњење приоритета предсједавања Савјетом Европске уније у садашњем врло комплексном амбијенту.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Наше амбиције су јасне, и у том правцу улажемо све напоре – циљ нам је да отворимо посљедње преговарачко поглавље – 8 - конкуренција, и да створимо услове за затварање поглавља. Охрабрени смо подршком Румуније и отвореним и конструктивним разговорима које смо имали. Фокусирани смо на своје обавезе и нисмо оптерећени дешавањима унутар Уније, на томе не заснивамо своје планове и циљеве и то нашим партнерима јасно стављамо до знања. За нас је Румунија не само пријатељ већ и партнер који може да, својим искуством, помогне Црној Гори на путу остварења стратешког опредјелјенја чланства у Европској унији. Уједно цијенимо и разумијевање Румуније за регион Западног Балкана и значаја његове европске перспективе“ – рекао је премијер Душко Марковић на заједничкој конференцији за медије са премијерком Румуније.

Премијерка Данчила је рекла да Румунија у потпуности подржава амбиције Црне Горе у процесу ЕУ интеграције укључујући и план о отварању јединог преосталог преговарачког поглавља.

Предсједници влада су најавили конкретне кораке у економској сарадњи, међу којима и састанак мјешовите комисије двију држава и организовање економског форума који би окупио бизнис заједнице Црне Горе и Румуније. Као конкретне области сарадње препознате су пољопривреда, енергетика и туризам. Договорена је и директна сарадња у оквиру НАТО-а и то у више области.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Тема европске интеграције Црне Горе доминирала је састанком нашег премијера Душка Марковића са предсједником Румуније Клаусом Вернером Јоханисом.

У том контексту предсједник Румуније је рекао да је током готово пет година мандата исказивао став да Европска унија није потпуна без Западног Балкана, као и да НАТО није потпун без држава Западног Балкана. Добро је што је Црна Гора у НАТО-у, рекао је предсједник Јоханис, и додао да вјерује у успјешан наставак наше европске интеграције за шта, како је рекао треба стрпљења.

Предсједник Владе размијенио је мишљења са највишим званичницима Румуније и о питањима Западног Балкана и шире.

„Румунија се током мандата свог предсједавања залаже за проширење ЕУ на земље Западног Балкана, а ЦГ са 32 отворена поглавља јесте лидер европских интеграција у региону ЗБ“ - рекао је предсједник горњег дома Парламента – Сената Калин Попеску-Таричан на састанку са предсједником Владе Душком Марковићем. 

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?