Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Студенти су покретачи развоја Црне Горе и њен најважнији ресурс

Објављено: 03.04.2019. 20:06 Аутор: КЕИ
Студенти су најважнији ресурс црногорског друштва и главни покретач развоја Црне Горе, а системске образовне реформе значано су допринијеле њиховом квалитетнијем знању и европској конкуретности диплома свих црногорских универзитета, оцијењено је током Форума „Питај министра“.

KEI

Министри просвјете, науке и спорта и младих, Дамир Шеховић, Сања Дамјановић и Никола Јановић, разговарали су данас са око 60 студената свих универзитета у Црној Гори у оквиру другог Форума „Питај министра“. Овогодишњи Форум „Питај министра“ организовао је Генерални секретаријат Владе, у сарадњи са Ректоратом УЦГ, Министарством просвјете, Министарством спорта и младих и Министарством науке, а у оквиру пројекта ЕУ4МЕ, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП.

KEI

Главни преговарач Александар Дрљевић честитао је студентима предстојећи празник и поручио да су они најважнији ресурс и највеће богатство овог друштва. „Свеобухватном реформом стварамо услове да своју државу препознате као плодно тло за ваше идеје и вашу будућност вежете управо за Црну Гору. Ми данас градимо будућност и улажемо у образовни систем не да би другу земљу обогатили нашим талентима, већ да би ви наставили путем стварања просперитетне државе“, рекао је он.

KEI

Ректор Универзитета Црне Горе, Данило Николић, истакао је да су студенти, као представници будуће интелектуалне елите и генеричке снаге развоја црногорског друштва, кључни свједоци адекватне примјене високо-образовних програма, научно-развојних пројеката и културно-спортских садржаја из универзитетског и ширег друштвеног миљеа. „Не заборавите, ви сте ту да нас увијек опомињете да може боље, да подижете стандарде, промовишете актуелне трендове. Ви сте ту нас инспиришете вашим младалачким ентузијазмом и интелектуалним потенцијалом. Ви сте ту да будете активни судионици и енергични креатори ваше и наше будућности“, поручио је ректор.

KEI

У неформалном разговору, министри су представили рад ресора на чијем су челу и одговорали на бројна питања студената из домена њихових образовних потреба, стручних интересовања и професионалних очекивања. Студенте је занимало да ли су надлежни, у оквиру образовне реформе, обезбиједили услове по питању наставног кадра и примјене стручне праксе, а интересовали су се и за могућност оснивања фонда за младе таленте. Са министром спорта су разговарали о креирању омладинских политика, али и указали на потребу да надлежно министарство, имајући у виду улагања у спорт на основном и средњем нивоу, са истом пажњом приступи спорту на високом нивоу, како би имали заокружен систем квалитетног спортског програма на свим нивоима.

KEI

Министар Шеховић је подсјетио да су прошле године уведене бесплатне основне и мастер студије, а да је ове студијске године уписана друга генерација студената који не плаћају школарину, њих 3.541. „Увели смо пријемни испит на бесплатни магистериј од 2021. године, како би осигурали да привилегију уписивања бесплатних магистарских студија имају најбољи. Увели смо обавезну праксу на све факултете у обиму од 25%. Основали смо Агенцију за контролу квалитета високог образовања. Израдили смо први Закон о академском интегритету који немају земље региона и шире, а прибавили смо и софтвер против плагијаризма за све факултете“, казао је он.

Подсјетио је и да Министарство сваке године опредјелјује средства за суфинансирање школарине за око 60 студената магистарских студија и преко 20 студената докторских студија. Такође, годишње се додјељује око 300 стипендија за најбоље студенте. Како је истакао, “годишње се издваја за: студентске кредите око 1 400 000 еура, за стипендије и суфинансирање магистарских и докторских студија преко 450 000 еура, а за дотације домовима преко 2 милиона еура”. Додатно, како је министар рекао, из године у годину се повећавају потенцијали за интернационализацију високог образовања, те годишње преко 300 студената учествује у програмима размјене.

KEI

Јановић је поручио да је црногорска младост будућност Црне Горе, истичући да Министарство спорта и младих ствара услове за младе спортисте и њихов професионални развој. „Црна Гора је водећа држава по питању награђивања спортиста, спортских премија, доживотних мјесечних накнада и статуса перспективног спортисте“, додао је он. Истакао је задовољство чињеницом да је тај ресор у 2018. финанисирао пројекте за младе у износу од преко пола милиона еура, као и да је, захваљујући подршци Министарства спорта и младих одржана је 75. Скупштина Европске студентске уније, Међународни форум студената и највећа до сада Симулација парламентарне праксе на Факултету политичких наука.

KEI

Како је казала Дамјановић, Црној Гори су потребне иновативне идеје које ће ојачати предузетничку културу и смањити одлив талената. Нагласила је да ресор на чијем је челу наставља да кроз примјере добре праксе промовише концепт „Наука за друштво“, подсјећајући да је Влада усвојила Програм подстицања иновативних стартапова који ће омогућити младим људима боље услове за покретање бизниса, чиме ће помоћи просперитет Црне Горе.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ
















Да ли вам је садржај ове странице био од користи?