Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

БЕЧ - Премијер Марковић и канцелар Курц: Аустрија у потпуности подржава европске амбиције Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и савезни канцелар Републике Аустрије Себастијан Курц сагласили су се данас у Бечу да су билатерални односи двију држава добри и да виде могућности за даљи развој посебно у економији. Канцелар Курц је рекао да Аустрија у потпуности подржава европске аспирације наше земље, а премијер Марковић да наша земља високо цијени ангажман Аустрије и канцелара Курца лично на Западном Балкану.

Констатујући добре односе Аустрије са регионом Западног Балкана, канцелар Курц је истакао врло добре односе са Црном Гором - добру политичку повезаност и велики економски потенцијал.

“Аустрија је један од највећих инвеститора у Црној Гори и видимо овдје такође одличан потенцијал и много могућности за економску размјену али и за додатне инвестиције у Црној Гори“, рекао је канцелар Курц на заједничкој конференцији за медије одржаној у Савезном канцеларијату након званичних разговора.

Савезни канцелар Курц се осврнуо на напредак који је Црна Гора остварила на плану европских интеграција и оцијенио посебно значајним наставак јачања владавине права, борбе против корупције и борбе за слободу штампе.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Премијер Душко Марковић је и ову прилику искористио да се захвали Канцелару на подршци нашој земљи и цијелом региону Западног Балкана.

„Задовољство је боравити у Бечу у првој званичној посјети предсједника Владе Црне Горе Аустрији након обнове независности 2006. године. Након више сусрета у посљедње вријеме, драго ми је да смо се поново срели овдје и наставили дијалог о даљој сарадњи и досадашњим резултатима у односима Црне Горе и Аустрије. Црна Гора веома цијени улогу Аустрије, као и канцелара лично, на Западном Балкану. Прије свега цијенимо истрајно залагање за учвршћивање европске перспективе Црне Горе и региона, снажно исказано и током предсједавања Аустрије Савјетом Европске уније прошле године“, рекао је премијер Марковић на конференцији за медије.

Канцелар Курц је честитао предсједнику Марковићу на позитивном развоју Црне Горе.

„У Црној Гори имамо готово 5 одсто економског раста прошле године и највјероватније 4 одсто ове године. То су пуно веће бројке и врло позитивни изгледи за економски раст, што је заиста оптимистично за Црну Гору, а и за регион. Ваш економски раст је далеко изнад нашег. Аустрија се радује успјеху и подржава Црну Гору и земље Западног Балкана”, поручио је аустријски канцелар.

Канцелар Курц је казао и да у Аустрији живи много Црногораца који дају значајан допринос аустријском друштву. Истакао је да Аустрија остаје и даље поуздани партнер за Црну Гору и регион и тим поводом се захвалио Премијеру на доласку и на могућности квалитетне размјене мишљења.

Разговори су вођени након свечаног дочека који је црногорском премијеру приређен уз највише државне почасти.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

   
   
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?