Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Добра динамика спровођења обавеза из преговарачког процеса

Објављено: 11.04.2019. 20:37 Аутор: КЕИ
Спровођење обавеза из преговарачког процеса, у првом кварталу 2019. године, одвијало се добром динамиком, што потврђује степен реализације активности из Програма приступања Црне Горе ЕУ 2019 – 2020, саопштила је савјетница главног преговарача Драгана Марковић поводом усвајања тог документа на данашњој сједници Владе.

Влада је на данашњој сједници усвојила први квартални извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији за период 2019-2020. године.

Марковић је истакла да је Влада задовољна реализацијом обавеза у првом кварталу који износи 74%, нагласивши да су од 72 планиране обавезе, у законодавном и стратегијском дијелу, испуњене 53.

Она је нагласила да, у поређењу са првим кварталом 2018, када је степен реализације обавеза износио 67%, видимо напредак који је резултат посвећеног и одговорног рада институција, те добре међуресорске координације на испуњавању обавеза из преговарачког процеса.

Како је саопштила, у првом кварталу су донијета 2 закона, 26 подзаконских аката и 25 стратегијских документа чија квалитетна и ефикасна примјена ће унаприједити стање у значајном броју области и побољшати квалитет живота наших грађана.

„Највећи број закона и подзаконских аката, њих 18, планиран је у поглављима 27 – Животна средина и климатске промјене, 12 – Безбједност хране, ветеринарство и фитосанитарни надзор и 15 – Енергетика. Највећи број стратегијских докумената, њих 16, планирано је у поглављима 23 – Правосуђе и темељна права, 24 – Правда, слобода и безбједност и 29 – Царинска унија, поручила је Марковић.

Она је истакла да су све институције биле у потпуности посвећене спровођењу обавеза из ППЦГ-а, те да стопостотну реализацију укупних активности у првом кварталу имају: Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља, Министарство саобраћаја и поморства, Министарсво рада и социјалног старања, Министарство јавне управе, Министарство културе, Комисија за тржиште капитала и Централна банка Црне Горе.

Она је поручила да ће наставак квалитетног и ефикасног спровођења Програма приступања, осигурати унапређење резултата преговарачке структуре и интензивирање реформи које воде бољем животном стандарду и квалитету живота грађана, што је крајњи циљ процеса европске интеграције.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ


ВИДЕО - цијела конференције за медије: хттпс://yоуту.бе/7РгП9П9аЕУА




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?