Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са НВО: Влада снажно посвећена очувању и заштити Улцињске солане

Објављено: 17.04.2019. 00:18 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Влада Црне Горе снажно је посвећена очувању и заштити Улцињске солане, ревитализацији тог простора па је у том контексту обезбиједила законску и планску заштиту локалитета, казао је премијер Душко Марковић на састанку са представницима четири НВО - ЕуроНатур Фоундатион, БирдЛифе Интернатионал, Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе (ЦЗИП) и Др. Мартин Сцхнеидер-Јацобy Ассоциатион.

Представници ове четири НВО, Габриел Швардерер, Ариел Брунер, Јована Јањушевић и Зенепа Лика уручили су премијеру Марковићу петицију коју је потписало преко 90.000 грађана из Црне Горе и Европе, а у којој се тражи од предсједника Владе да осигура правовремену ревитализацију производње соли у Улцињској солани, заштиту Улцињске солане у складу са националним и међународним правом и да обезбиједи да Улцињска солана остане у власништву црногорских грађана и да се њоме руководи у најбољем интересу природе и грађана ове земље.

Премијер Марковић је истакао да су намјера и дјеловање Владе у овом правцу неспорни и подсјетио да је, осим доношења планских докумената којима се ово подручје штити, Влада до сада инвестирала и милион еура у опрему и пумпе за воду.

Он је истакао да питање власништва над земљиштем не може и неће опредијелити начин валоризације и заштите тог простора те да ће се Влада ангажовати да ријеши овај проблем. Казао је да је подршка и експертиза ових невладиних организација добродошла те да ће у наредном периоду радити заједно на испуњењу циља – заштити и ревитализацији Улцињске солане.

Саговорници су се сагласили да је подручје солане важно како са аспекта заштите животне средине, очувања биодиверзитета тако и са аспекта економије, отварања нових радних мјеста и креирања нове туристичке понуде у Црној Гори базиране на заштити природе.

Састанку је присуствовао и министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?