Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић се састао у Бриселу са амбасадорима држава ЕУ: Црној Гори поручено да је несумњиви предводник интеграција и стабилизујући фактор у региону

Предсједник Владе Душко Марковић разговарао је данас у Бриселу са амбасадорима држава чланица Европске уније, у оквиру наставка дијалога о процесу приступања Црне Горе Европској унији, њеним резултатима и изазовима као и европској персективи.

Премијер је упознао саговорнике са политичким и економским кретањима у нашој земљи истакавши да Црна Гора без алтернативе види своју будућност у евроатлантском и европском простору.

„Као земља у транзицији свјесни смо својих слабости, изазова али не скривамо их, не посустајемо пред њима и снажно користимо искуства, подршку и савјетовања наших партнера. Ми смо земља кандидат која не жели чланство у ЕУ док не будемо у потпуности спремни за њега. Не желимо да будемо нови проблем у ЕУ него квалитет, не желимо да угрожавамо вриједности ЕУ него да им доприносимо” – рекао је на састанку предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Информишући амбасадоре о успјешној економској политици Владе премијер је рекао да је дефицит преполовљен и да не постоји бојазан за одрживост наших јавних финансија те Црна Гора биљежи веома високе стопе привредног раста – 4,7 одсто у 2017, и 4,9 одсто у 2018. години. При томе је, рекао је предсједник Владе, раст забиљежен у свим секторима – туризму, енергетици, пољопривреди, индустрији, трговини…

Премијер Душко Марковић је указао да се Црна Гора успјешно бори са организованим криминалом нагласивши да је држава у посљедњих годину дана извршила одлучне акције разбијања најјачих криминалних удружења.

„Евидентно је да организовани криминал губи битку са државом. Институције су све јаче и ефикасније. Та борба у држави какву градимо не може и неће бити равноправна“ – поручио је највишим дипломатским представницима држава Европске уније акредитованим у Бриселу предсједник Владе Црне Горе.

Предсједник је као посебно значајну чињеницу истакао улагања ЕУ у регион Западног Балкана, која су у последњих 10 година износила више од осам милијарди еура, а трговина у протеклим годинама готово 50 милијарди еура, са трендом раста у корист региона. „То грађани региона треба да знају и да буду свјесни колико Европска унија директно учествује у развоју нашег региона“ – казао је премијер Душко Марковић.

Амбасадори су истакли да регион Западног Балкана има европску перспективу и нагласили чињеницу да је наша земља несумњиви предводник интеграционог процеса. У погледу наше европске интеграције похваљена је чињеница да је Црна Гора своју вањску и безбједносну политику у потпуности ускладила са заједничком политиком Европске уније.

Однос Црне Горе према осталим државама региона и наша политика добросусједства и дијалога истакнути су као позитиван примјер уз оцјену да наша земља представља стабилизујући фактор на Западном Балкану.

На састанку је било ријечи и о политичкој ситуацији у нашем региону. Предсједник Марковић је искористио прилику да понови пуну подршку Црне Горе историјском договору Сјеверне Македоније и Грчке.

Разговору, који је организовала Румунија као тренутна држава предсједавајућа Савјетом Европске уније, присуствовао је и главни преговарач са Европском унијом Александар Дрљевић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ







Да ли вам је садржај ове странице био од користи?