Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Одговорност је друштва да стално унапређује правосуђе по мјери дјеце

Објављено: 24.04.2019. 17:30 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Свеобухватна реформа малољетничког правосуђа која је спроведена у протеклој деценији дала је резултате по којима је Црна Гора данас узор другима у окружењу, саопштио је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин на представљању регионалне иницијативе „Једнак приступ правди за дјецу у земљама Западног Балкана“ данас у Подгорици.

Потпредсједник је нагласио да је заштита права и слобода дјеце најпреча обавеза државних институција и правосудног система, уз оцјену да ће ова регионална иницијатива представљати драгоцјену подршку у стварању услова да црногорско правосуђе увјек води рачуна о најбољем интересу дјеце у свим поступцима који их се тичу.

„У протеклој деценији, у сарадњи са свим релевантним државним институцијама, Министарство правде је спровело свеобухватну реформу система малољетничког правосуђа, која је дала резултате по којима је Црна Гора данас узор другима у нашем окружењу. За подршку овим напорима и за озбиљне резултате који су остварени нарочиту захвалност дугујемо нашим партнерима из УНИЦЕФ-а, као и Делегацији Европске уније у Црној Гори,“ рекао је потпредсјеник Пажин.

Нагласио је да је реформом законодавства хуманизован и унапријеђен третман дјеце која учествују у кривичним поступцима. „Уведено је правило обавезне специјализације професионалаца који поступају са дјецом, па је Министарство правде, у сарадњи са канцеларијом УНИЦЕФ-а и релевантним институцијама, развило и акредитовало специјализоване програме обуке за сва стручна лица која поступају са дјецом.“

Захваљујући томе, додао је, данас имамо судије, тужиоце, адвокате и полицајце који су обучени и акредитовани за рад са дјецом која дођу у сукоб са законом, као и дјецом жртвама и свједоцима кривичних дјела.

Подсјетио је и да је 2016. године измијењен Породични закон, након што је његова примјена показала одређене мањкавости у заштити најбољих интереса дјеце у судским поступцима. „Једна од важних новина у Породичном закону односи се на пружање помоћи и подршке дјетету које учествује у судским поступцима у породичноправним стварима, кроз ангажовање лица за подршку дјетету које је дужно да са дјететом изгради однос повјерења, упозна га са његовим правима и пружи информације о предмету, току и могућем исходу поступка.“

Потпредсједник је нагласио да се, без обзира на озбиљан напредак који је у протеклој деценији остварен, црногорско друштво не смије и неће задовољити оствареним, додајући да је одговорност друштва да стално унапређује правосудни систем по мјери дјеце. „У Црној Гори и даље имамо потребу за додатним обукама стручњака за рад са дјецом у правосуђу, као и за обезбјеђењем посебних просторија за дјецу, у циљу избјегавања њихове додатне трауматизације у поступцима. Такође, кроз даљи развој система бесплатне правне помоћи, желимо да пружимо додатну подршку онима који су најугроженији, како би сваком дјетету био обезбијеђен једнак приступ правди. Најзад, желимо да унаприједимо евиденцију података о дјеци која учествују у судским поступцима, како бисмо имали што поузданију основу за планирање, спровођење и унапређење политика за заштиту дјеце у правосудном систему.“

Оцијенио је да ће управо иницијатива чији је почетак најављен данас бити нови значајан подстицај даљим напорима ка стварању још чвршћих гаранција једнаког приступа правди за сву дјецу у Црној Гори. 

На представљању регионалне иницијативе, осим потпредсједника Пажина, говорили су предсједница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица, врховни државни тужилац Ивица Станковић, шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Осама Когали и шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Аиво Орав.

Ријеч је двогодишњој иницијативи која се реализује у Црној Гори и Албанији, уз техничку подршку УНИЦЕФ-а и финансијску помоћ Владе Краљевине Норвешке, чији је циљ стварање услова за примјену процедура у правосуђу које су прилагођене узрасту дјетета, које узимају у обзир мишљење дјетета и воде рачуна о најбољем интересу дјетета у свим поступцима који га се тичу.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?