Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Национална туристичка организација представила слоган и визуелни идентитет појекта „Домаћи укуси“ – Добро. Боље. Домаће.

Služba za odnose s javnošću
       
Добро, Боље, Домаће - слоган је пројекта „Домаћи укуси“ који је покренула Влада Црне Горе у сарадњи са Привредном комором, односно привредницима из туристичког сектора, са циљем побољшања пласмана домаћих производа у туристичкој потрошњи. 

Пројекат „Домаћи укуси“ покренут је као друга фаза Програма „Купујмо домаће, а реализују га Министарство одрживог развоја и туризма, Национална туристичка организација Црне Горе, Инвестиционо - развојни фонд и Привредна комора Црне Горе.

У сусрет љетњој туристичкој сезони у којој се, према релевантним најавама и интересовањима, очекује нова рекордна посјећеност Црне Горе, Национална туристичка организација данас је организовала конференцију за новинаре на којој је осим слогана – Добро.Боље. Домаће, представљен и логотип пројекта, а све са циљем интензивирања активности на промоцији пласмана домаћих производа у хотелима и ресторанима.

Симовић: Јачањем заједништва и партнерства – јачамо повјерење у домаће вриједности 

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић оцијенио је да пројекти „Купујмо домаће“ и „Домаћи укуси“ промовишу заједништво и партнерство Владе, привредника и потрошача.

„Заједништво вриједних домаћина, вриједних предузетника у секторима пољопривреде, трговине и туризма. Овим партнерством, како је казао, произвођачи осигуравају пласман производа, предузетници у туризму и трговини обогаћују своју понуду и грађанима и туристима нуде квалитетне и свјеже производе са више боје, више мириса и више укуса. Такође, овим партнерством чувамо нашу традицију, нашу културу, наше специфичности, наше аутохтоне производе и јачамо наш туристички бренд”, казао је Симовић. 

У црногорској култури хране, како је казао, значајно мјесто заузима и традиционално црногорско гостопримство, јер се у Црној Гори за госте и за путнике намјернике одувијек чувала и износила најбоља храна са којом се располагало, чак и у временима када је мањкавало и за укућане. 

„Разноврсност, квалитет и посебност црногорске кулинарске понуде, повезани традиционалним гостопримством – односно црногорска култура хране, представља значајан сегмент нашег идентитета, а самим тим и значајан сегмент и посебност наше туристичке понуде. Гастрономи у нашој храни препознају ехо историје и дарове нетакнуте природе и јасно препознају да централно мјесто заузимају наши локални и сезонски производи“, казао је Симовић.

„Препознају његушки пршут, црмничка вина, наше сиреве: пљеваљски, колашински лиснати, његушки, кучки и бројне друге. Препознају барске и улцињске маслине и маслиново уље, џем од дивље наранџе, суве укљеве и димљеног крапа, подгорички раштан и јапраке, зетски колач, питу и приганице, цетињски мед и медовину, колашински и гусињски кромпир и качамак и бројне друге производе“, казао је Симовић.

Потпредсједник је изразио задовољство што резултати истраживања показују да заједнички пројекти на промоцији пласмана домаћих производа дају резултате, да је повећана заступљеност и видљивост домаћих производа и унапријеђена перцепција потрошача.

„Морамо бити истрајни, јер је промјена навика потрошача дуготрајан процес, а посебно је важно да будемо истрајни у подизању повјерења у себе и у домаће вриједности“, поручио је Симовић.

Овом приликом, похвалио је вриједне произвођаче, јер, како је казао, свједочимо да се свакодневно повећава обим производње и број домаћих производа који се нуде на тржишту, али и квалитет и изглед у складу са освојеним стандардима. 

Домаћа производња унапријеђена кроз програме бесповратне подршке 

Симовић је подсјетио да Влада кроз бројне програме и мјере, из године у годину све снажније подржава напоре произвођача у правцу сталног унапређења квалитета и безбједности хране.

„Само у посљедње двије године изграђена су или опремљена савременом опремом 84 прерађивачка погона широм Црне Горе, кроз инвестиције од преко 21 милион еура и бесповратну подршку од око 9 милиона еура. У овим погонима је отворено око 400 нових радних мјеста и сада ради преко 2.500 запослених, а приходе остварује и око 10.000 кооперанат“, казао је потпредсједник Владе истичући да је слична ситуација и у сектору примарне производње гдје је у ове двије године, преко 3.200 произвођача реализовало инвестиције вриједности око 20 милиона еура, уз бесповратну подршку око 10 милиона еура. 

„Ови подаци јасно показују динамичан раст и осавремењавање наше пољопривреде и додатно указују на значај куповине домаћих производа и пласмана кроз све већу туристичку потрошњу. На тај начин гарантујемо постојећа и стварамо услове за отварање нових радних мјеста, унапређујемо укупну економију, снажимо наше фондове за унапређење образовања, здравства и бригу о онима којима је помоћ потребна“, истакао је Симовић.

Наглашавајући да је пред свима доста посла, потпредсједник Владе је поручио да свако из свог сектора треба да сагледа све могућности доприноса заједничким циљевима.

Давидовић: Очекујемо да ће све већи број туриста уживати у нашој кухињи

Државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма Дамир Давидовић казао је да је повезивање туризма и пољопривреде од сратешке важности за економију Црне Горе. „Колико је значајно туристичко тржиште, показује податак да смо у прошлој години остварили 2,2 милиона посјета, са око милијарду и 40 милиона еура прихода, а да подаци за предсезону и најаве за главну сезону указују да ћемо значајан раст остварити и ове године“, казао је Давидовић.

Он је најавио да ће Домаћи укуси бити посебан сегмент туристичке понуде Црне Горе, базиран на гастро понуди, не само на домаћем тржишту, него и свим регионалним и ино тржиштима, што је у складу са актуелним туристичким трендовима, како би привукли што већи број туриста.

Радак Кукавичић: Гастрономска понуда Црне Горе биће у фокусу активности НТО 

Директорица НТО ЦГ Жељка Радак Кукавичић истакла је да је гастрономска понуда Црне Горе важан сегмент укупне туристичке понуде. 

„Одлучили смо да у фокусу наше овогодишње кампање буде управо овај пројекат са чијим визуелним идентитетом и слоганом ћемо се представљати прије свега на тржишту региона и домаћем тржисту, али и на осталим емитивним трзиштима. Наш циљ је да наши домаћи производи буду у што већој мјери заступљени у нашим угоститељским објектима на задовољство, како туриста тако и самих угоститеља. Активности пројекта, између осталог, усмјерене су и на подстицање сарадње између локалних произвођача и хотелијера и угоститеља, што ће допринијети промоцији црногорских производа и традиционалне кухиње, чиме се подиже ниво квалитета и конкурентности на туристичком тржишту, отвара могућност стварања нових радних мјеста, и повећава се укупан ниво доприноса туризма бруто друштвеном производу Црне Горе, “ казала је Радак Кукавичић. 

Логотип и слоган који ће пратити реализацију пројекта “Домаћи укуси” одабрани су путем Конкурса који је објавила НТОЦГ. На конкурсу, за чију селекцију је био задужен стручни жири у чијем раду су учествовали представници Министарства одрживог развоја и туризма, НТОЦГ, ПКЦГ и реномирани графички дизајнери, одабрани су радови два аутора, Иве Ивановић и Николе Марковића.

Национална туристичка организација Црне Горе
Кабинет потпредсједника Владе
  
  
Видео конференције за медије: хттпс://yоуту.бе/YхРкТтyрЦ9Q 


Спот „Домаћи укуси“: хттпс://yоуту.бе/yрдНУдЦ3У7Е


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?