Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: У мандату ове Владе отворено је више од 15.000 радних мјеста, на што сам поносан

За вријеме мандата ове Владе отворено је више од 15.000 нових радних мјеста. Као предсједник Владе поносан сам на овај резултат – рекао је премијер Душко Марковић, данас на Премијерском сату.

Одговарајући на питање Посланичког клуба Демократске партије социјалиста шта је Влада учинила на унапређењу права и квалитета живота радника, предсједник Марковић је рекао да је Влада иницирала и повећање минималне зараде за 15% што ће имати директан утицај на око 35,000 запослених.

„У овом Дому разматрали сте и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњој трговини који је Влада утврдила 07.03.2019. године, а којим се прописује забрана обављања дјелатности трговине на велико и мало недјељом и у дане државних и других празника. Увођењем нерадне недјеље у сектору трговине, што је иницијатива Привредне коморе, јасно се прецизира и оснажује право на седмични одмор у трајању од најмање 24х непрекидно, који се користи недјељом, а које је дефинисано Законом о раду. Ова мјера имаће директан утицај на запослене у сектору трговине којих је око 37.000“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је најавио за јануар смањење стопа пореза на доходак на зараде физичких лица са 11% на 9% те да је у органима државне управе радно вријеме промијењено тако да почиње у 7 а завршава се у 15 сати што је повољније за запослене посебно за мајке.

„Осим ових мјера, Влада у континуитету помаже рјешавање стамбених питања запослених. Па је тако у периоду од 2016. године у просвјети под повољним условима стамбено питање ријешило 318 запослених, у полицији 717, а стамбено питање под повољним условима ријешили смо за 317 запослених у здравству. Такође, стамбена задруга Здравство чији су оснивачи два репрезентативна синдиката и Министарство здравља, у 2019. години расподијелиће око 500.000 еура својим запосленима. Између осталог, подсјећам и на Пројекат 1000+, присутан већ једну деценију, помоћу кога су до сада 1,162 породична домаћинства ријешила стамбено питање, од чега је из јавног сектора 735 домаћинстава, а 427 породица из других друштвених категорија. Дакле, опет говоримо о хиљадама запослених на које су ове Владине мјере имале директан, и наравно позитиван утицај“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је изразио увјерење да 1. мај, Међународни празник рада, дочекујемо са квалитетним и ефективним одлукама које смо донијели у интересу радника те да ће Влада у дијалогу са партнерима, синдикатима и удружењима послодаваца, допринијети очувању раста запослености и бољем квалитету живота свих грађана.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?