Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе на Премијерском сату: Откривање наркотика на ШБ „Јадран“ била је једна од најуспјешнијих заједничких акција

Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је да је акција којом је осујећена криминална група да за своје планове искористи Школски брод „Јадран“, једна од најуспјешнијих заједничких акција полиције, Специјалног тужилаштва и безбједносних служби, укључујући и припаднике Министарства одбране.

„На овај начин је спријечено кријумчарење око 60 килограма наркотика у вриједности од преко 5 милиона еура, односно сузбијена шира криминална активност која је имала међународни карактер, и више аспеката криминалног дјеловања. Значи – ово је била снажна и координирана акција државе и њених удружених институција. Чињеница да су надлежни органи реаговали ефикасно и идентификовали осумјничене којима се ставља на терет ово тешко кривично дјело, говори о професионалности институција из система безбједности, као и о досљедном спровођењу закона, што сам одмах и јавно поздравио“ – рекао је премијер у одговору на посланичко питање Демократског фронта.

Предсједник Владе је казао да се нажалост криминалне радње могу дешавати свуда, па је тако покушана и злоупотреба Школског брода Морнарице Црне Горе и увлачења Војске и државе у криминални контекст.

„Оно што неће проћи су покушаји увлачења Војске и државе у криминални контекст, ради политичких или било којих других интереса. Ово јесте био и покушај злоупотребе наше Војске, и њене репутације, али од стране лица која – кад се докаже кривица – нијесу достојна свог војничког позива. Вјерујем да сте морали регистровати да је акција државе била пажљиво планирана и спроведена, без намјере да се ишта скрива или релативизује, уз коришћење пуних капацитета институција. А оне јачају сваког дана, и управо то баца праву свјетлост на наш статус НАТО чланице, и нашу способност да доприносимо колективној безбједностил, па и кроз сузбијање најтежих облика криминала. Увјерен сам и да сте сами свјесни да нам је свима у интересу управо развијање такве способности државе, и да ову акцију сви треба подједнако снажно да подржимо“ – рекао је предсједник Марковић.

Одговарајући директно на питање премијер је рекао да не постоји криминални клан који има подршку власти, како је инсинуирано у питању, већ да државни органи поступају неселективно.

„Да Вам саопштим јасно – не постоји криминални клан који има подршку власти, као што неутемељено инсинуирате, и нема сваљивања кривице ни на кога, већ државни органи поступају по Уставу и закону и на тај начин правда долази до учинилаца кривичних дјела, односно припадника криминалних кланова. Оно чега има и чега ће једино бити, јесте интерес даљег јачања владавине права и ефикасног спровођења закона. Црна Гора и њене институције су показале да се бескомпромисно и одлучно боре против криминала. А ова акција је доказ управо томе – а то је посвећеност, професионалност и одговорност институција и система безбједности. Желим овом приликом да Вас подсјетим и на оно што намјерно прећуткујете и занемарујете: Акције спроведене за прва три мјесеца ове године указују на опсежне активности институција на откривању, доказивању и процесуирању учинилаца кривичних дјела организованог криминала, а о томе сам говорио током претходног Премијерског сата. И то не само на нашој територији, већ свуда по свијету, и на адресама за које су поједни криминалци вјеровали да су ван домашаја наших служби безбједности. Дакле - у борби државе против организованог криминала изузетака ни посустајања неће бити“ – рекао је премијер Душко Марковић одговарајући на Премијерском сату на питање Посланичког клуба Демократског фронта.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?