Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату: Цијену струје дефинише независни регулатор, Влада штити најосјетљивије категорије

Премијер Душко Марковић је поручио у Парламенту да је цијена електричне енергије у надлежности независног регулатора, а да је опредјељење Владе да кроз своју политику штити најосјетљивије категорије нашег становништва.

„Зато данас, кроз двије групе програма, Влада субвенционира рачуне за утрошену електричну енергију за око 17.000 домаћинстава. По први пут су препознате и оне категорије купаца, које никада не могу бити искључене са мреже, без обзира на евентуални дуг“ – рекао је предсједник Владе одговарајући на Премијерском сату на питање посланика Рашка Коњевића из Социјалдемократске партије „Да ли ће Влада одустати од повећања цијене струје најављеног за 1. мај“?

Премијер је рекао да је питање дефинисања цијене струје коју продаје Електропривреда у надлежности независног регулатора, који свој посао ради на основу јасних и детаљних методологија.

„Оно што јесте у надлежности Владе, то је одређивање накнаде за обновљиве изворе енергије, коју у зависности од уласка у систем инвестиција у овој области, Влада дефинише према методологији. Као што смо и обећали на почетку ове године, сагледавали смо у претходном периоду све могућности како бисмо правично распоредили терет обновљивих извора на све потросаче. У том смислу, донијели смо одлуку да од 1. јуна ове године укинемо накнаду за обновљиве изворе и да тај трошак умјесто потрошача плаћа Влада из средстава прикупљених од загађивача, а кроз акцизу на угаљ. Ова ставка чини око 5 одсто рачуна код потрошача који троше до 30 еура мјесечно или око 1,5 одсто рачуна потрошача који троше до 100 еура. Дакле, укидањем ове накнаде, која ће се убудуће финансирати од стране загађивача (емитера угљен-диоксида) рачуни ће бити мањи између 1,5 одсто и 5 одсто, што је једно од највећих, забиљежених умањења рачуна“ – рекао је премијер.

Влада је повратила власништво над Електропривредом на скоро 80 одсто

Предсједник Марковић је рекао да вјерује да је ова Влада показала како се на исправан начин управља националним предузећем у којем Влада има власништво.

„Влада је повратила власништво над Електропривредом на скоро 80 одсто, док се до краја године очекује постизање 100 одсто власништва. Та активност коштала је 230 милиона и ни на који начин није оптеретила ни буџет ни грађане. Да вам саопштим даље – државна Електропровреда је покренула инвестициони циклус послије 10 година. Већ идући мјесец очекујемо расписивање тендера за еколошку реконструкцију првог блока термоелектране, у јуну потписивање уговора за изградњу вјетроелектране Гвозд и реконструкцију хидроелектрана Перућица и Пива, а до краја године почетак изградње соларне електране Бриска Гора. Паралелно са овим пројектима, вриједно се ради на припреми за градњу хидроелектране Комарница“ – поручио је предсједник Марковић.

Електропривреда у улози инвеститора

Предсједник Владе Душко Марковић је рекао да Електропривреда припрема и улази у процес еколошке реконструкције термоелектране Пљевља са 40 милиона еура, реконструкције хидроелектрана Пива и Перућица са 40 милиона, градње соларне електране Бриска Гора са 200 милиона еура, градњу хидроелектране Комарница са 260 - 290 милиона еура, хидроелектране Крушево - 160 милиона еура и вјетроелектране Гвозд - 70 милиона еура. 

„Ми смо кренули у посебан пројекат обнове десето-киловатне мреже и нисконапонске мреже како бисмо обезбиједили сигурност напајања електричном енергијом, и за 3 године, та инвестиција је 80 милиона еура. У овој и до половине наредне године, износи 30 милиона еура“ – казао је предсједник Владе.

Премијер је закључио да одавно нијесмо Електропривреду имали у улози инвеститора, а сада то имамо.

„Стога не брините ни о садашњој ни о будућој добити државе, коју ћемо као власници свакако употријеби намјенски – за даљи развој система и услуга, и подршку осјетљивим категоријама. Влада ће наставити да инсистира на реализацији стратешких приоритета – развоја и поузданог напајања електричном енергијом свих потрошача по оптималним цијенама“ – рекао је предсједник Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?