Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада показује да мисли најприје на грађане, а онда на бројке – поручили надлежни министри запосленима на Међународни празник рада

Циљ Владе је да се ефекти раста бруто домаћег производа рефлектују на даље побољшање животног стандарда грађана, да грађани имају стандард који имају грађани земаља чланица ЕУ чиме Влада показује да мисли најприје на грађане, а онда на бројке – поручили су поводом 1. маја – Међународног празника рада надлежни министри у Влади Црне Горе.

„Економски раст већ има ефекте на грађане и њихов животни стандард о чему свједоче подаци о повећању броја запослених за 15.000 у периоду од краја 2016. до данас. Раст запослености доприноси смањењу ризика од сиромаштва и побољшању стандарда грађана“ – поручио је министар финансија Дарко Радуновић грађанина у првомајској поруци. Подсјетио је да је са циљем унапређења животног стандарда радника са најнижом зарадом Влада Црне Горе недавно предложила повећање минималне зараде за 15 одсто и смањење стопе доприноса за обавезно осигурање на терет послодаваца за 2 одсто те да ће од јануара наредне године бити смањена са 11 на 9 одсто стопа пореза на доходак физичких лица.


Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић је најавио усвајање више системских закона који ће унаприједити радно законодавство и обезбиједити запосленима права која гарантују највиши међународни стандарди и која се примјењују у државама Европске уније.

„Ради се о новом закону о раду, закону о правима радника упућених на рад у иностранство, закону о мирном рјешавању радних спорова, закону о пензијском и инвалидском осигурању и другим законима који регулишу област рада. Сви ови закони су урађени кроз социјални дијалог и подржани су од сва три социјална партнера – дакле и од представника репрезентативних организација синдиката што гарантује поштовање права свих социјалних партнера. Од ових прописа и структурних реформи које спроводимо у области рада очекујемо да подстакну нова запошљавања и створе услове за достојанствен рад који подразумијева, поред осталога, сигурније радно мјесто, једнаки третман запослених, посебну заштиту за посебне категорије запослених, већу зараду и уопште праведније услове рада“ – рекао је министар Пуришић.

Подсјетио је да су просјечна зарада и просјечна пензија највеће у Црној Гори у посматрајући регион Западног Балкана, али да то није крајњи циљ Владе.

„Наш циљ је а наши грађани имају стандард који имају грађани земаља чланица ЕУ, да се отварају нова радна мјеста за наше младе и да се обезбиједе продуктивна и достојанствена радна мјеста за све“ – поручио је министар рада и социјалног старања.


Министрица економије Драгица Секулић је поручула да нас Међународни празник рада подсјећа на то да приликом креирања економске политике прво морамо мислити на људе, а онда на бројеве.

„Вјерујем да смо кроз измјене и допуне Закона о унутрашњој трговини, којим смо дефинисали да су државни празници и недјеља нерадни дани у трговинама, то и постигли. Овом измјеном, коју је Влада усвојила и тренутно се налази у скупштинској процедури, обезбиједили смо да више од 37.000 људи, који раде у трговинама, имају своја права и да недјеље и празнике посвете својим породицама. Вјерујем да ће то обезбиједити за преко 37.000 породица у Црној Гори квалитетнији живот“ – поручила је министрица Секулић.

Рекла је да ће Министарство економије и убудуће приликом доношења рјешења у вези са економском политиком, мислити најприје на грађане, а онда на бројеве.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?