Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Амерички волонтери пружаће подршку образовању младих у Црној Гори

Потпредсједник Владе Зоран Пажин и директорица америчког Пеаце Цорпс-а (Пис кор) Џоди Олсен потписали су данас у Подгорици споразум о сарадњи, у оквиру којег ће амерички волонтери пружати подршку образовању младих у Црној Гори.

Потпредсједник Пажин је оцијенио да ће ангажман волонтера Пеаце Цорпс-а у Црној Гори знатно унаприједити квалитет учења енглеског језика у црногорским основним и средњим школама, нарочито у мање развијеним срединама на сјеверу државе.

„Посебну вриједност овог програма видим у могућности која се пружа и оним грађанима на сјеверу Црне Горе који због свог економског или социјалног положаја не би били у прилици да уче енглески језик, да сада усавршавају своја знања и подижу професионалне капацитете, како би били у прилици да дају свој допринос развоју својих средина, а тиме и укупном просперитету Црне Горе,“ изјавио је потпредсједник.

Током састанка са директорицом Олсен потпредсједник је оцијенио да је покретање програма америчког Пеаце Цорпс-а у Црној Гори још једна убједљива потврда партнерства, подршке и пријатељства америчке Владе и америчког народа према Црној Гори и њеним грађанима. 

„Боравак америчких волонтера у Црној Гори видимо као још једну значајну прилику да, кроз личне контакте, црногорски и амерички грађани обогаћују своја искуства и знања, стварајући пријатељства заснована на међусобном разумијевању и заједничким вриједностима,“ саопштио је потпредсједник Пажин.

“Данашње потписивање је свједочанство блиског партнерства Сједињених Држава и Црне Горе. То је и потврда наше посвећености заједничкој визији свјетлије будућности Црне Горе и њених сусједа на западном Балкану”, рекла је директорка Олсен.

Споразумом о сарадњи између Владе Црне Горе и америчког Пеаце Цорпс-а предвиђен је долазак групе америчких волонтера, ради подучавања енглеског језика у основним и средњим школама, углавном на сјеверу Црне Горе. Планирано је да прва група од дванаест волонтера дође у Црну Гору сљедеће године, након чега ће се број волонтера повећавати у складу са потребама.

Пеаце Цорпс је агенција америчке Владе, основана 1961. од стране тадашњег предсједника Џона Ф. Кенедија, са циљем промовисања мира и пријатељства у свијету путем слања америчких волонтера који доприносе економском и друштвеном развоју земаља у којима су ангажовани.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?